ZA ZDRAVO SRCE

Znate li koje namirnice snižavaju krvni tlak

03.04.2012 u 07:42

Bionic
Reading

Provjerite zašto biste trebali pri ruci imati grožđice, redovito jesti kivi, lubenicu i banane te zašto je ljuta paprika dobra za vaš krvni tlak

Grožđice
Savijači od jabuka i uštipcima dodaju sjajan okus, ali grožđice također pomažu krvnom tlaku, tvrdi se u novoj studiji.

Znanstvenici iz Centra za istraživanje metabolizma i arteroskleroze u Louisvilleu otkrili su da grickanje grožđica tri puta dnevno blago može smanjiti krvni tlak u odnosu na druge vrste grickalica. 'Naša studija pokazuje da biste se radije trebali odlučiti za grožđice nego za druge zalogaje poput krekera i čokoladnih keksa', dr. Harold Bays. Osobe koje su u studiji redovito jele grožđice smanjile su sistolički krvni tlak (gornji broj u očitanju krvnog tlaka koji govori kako srce kuca) i dijastolički krvni tlak (donji broj u očitanju koji bilježi relaksaciju srca između dva otkucaja).

Kivi
Konzumirate li tri kivija dnevno, smanjit ćete krvni tlak. Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su jele kivi imale niži sistolički krvni tlak od onih koji su u istom istraživanju jeli jabuke.
Poznato je kivi da su bogat luteinom, što znači da ima antioksidativna svojstva.

Banane
Studija objavljena 2005. u časopisu Hypertension utvrdila je da je puno bolje snižavati krvni tlak uz pomoć hrane koja sadržava kalij nego uz same dodatke kalija. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta St. George Medical u Londonu otkrili su da su ljudi koji su konzumirali kalijev citrat, koji se prirodno nalazi u hrani, imali isti učinak snižavanja krvnog tlaka kao i osobe koje su uzimale kalijev klorid, koji je dostupan samo kao dodatak.

Lubenica
Lubenica nije samo osvježavajuće voće, nego i sadrži važne hranjive tvari, uključujući vlakna, likopene, vitamin A i kalij. Jedna vrsta aminokiseline koju sadrži lubenica ima učinak snižavanja tlaka, piše u studiji Sveučilišta u Floridi.

Ljubičasti krumpir
Studija predstavljena prošle godine na sastanku Američkog društva kemičara pokazuje da korjenasto povrće ljubičaste boje snižava krvni tlak. Istraživanje je uključivalo 18 ljudi s visokim krvnim pritiskom koji su mjesec dana jeli šest do osam ljubičastih

Banane izvrsno snižavaju krvni tlak

krumpira (uključujući koru) dva puta dnevno. Njima je sistolički i dijastolički krvni tlak pao na kraju promatranog razdoblja.

Tofu
Puno tofua i drugih sojinih proizvoda povezano je sa smanjenim krvnog tlaka, piše u studiji koja tvrdi kako su osobe koje su konzumirale više izoflavona (koji se može naći u soji, kikirikiju i zelenom čaja) imaju niži sistolički krvni tlak od onih koji sdu konzumirali namirnice s manje izoflavona.

Čokolada

Čokolada je povezana s nižim indeksom tjelesne mase, a to uvijek može biti korisno za osobe s povišenim krvnim tlakom. Flavanoli, koji se nalaze u čokoladi, pomažu širenju krvnih žila, što pak može sniziti krvni tlak. 'Flavanoli su povećaju stvaranje endotelni dušični oksid, koji pomaže dilataciji žila i tako može sniziti krvni tlak', kaže autorica studije, dr. Karin Ried, sa Sveučilišta u Adelaideu. 'Postoje, međutim, bila proturječni rezultati: ustanovili smo da potrošnja može značajno smanjiti krvni tlak osobama s visokim, ali ne i onima s s normalnim krvnim tlakom.'

Čili

Volite li ljutu hranu, svom krvnom tlaku činite uslugu. Kapsaicin, sastojak čili paprike, smanjuje krvni tlak, piše Huffington Post.