KOMENTAR NA 28 STELLE

Hrvatska - zadnja glazbena rupa EU

30.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Od 1. do 30. lipnja glazbene zvijezde će svojim nastupima slaviti ulazak u Europsku uniju na koncertima u 28 gradova pod nazivom '28 Stelle'. Načelno zanimljiva vijest, da se ne radi o turneji koja završava u Trstu, da se među zvijezdama ne nalaze stvarno svakojaki izvođači, da je organizator malo poznata agencija i da je cijeli projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Tko je ovdje lud?

Turneja koja istovremeno završava u Zagrebu i finalno – Trstu (?!) okupit će goste od  Olivera Dragojevića, Danijele Martinović, Petra Graše, Gazda, Nede Ukraden, Baruna, Novih fosila, Matka Jelavića, Dalmatina, Slavonskih lola, Mile Hrnića i klape Ragusa, Zlatka Pejakovića, Ivana Volarića Zaka, Krunoslava Kiće Slabinca i drugih dok iz Europe dolaze Navihanke, Kate Ryan, Al Bano, Schürzenjager, Olson brothers, Die Grübertaler. Bili su tu još i Chrisa Norman (Smokie) i Suzy Quatro (čija najava dolaska još uvijek stoji na službenim Facebook stranicama 28 Stelle), ali se u konačnom popisu više ne spominju.


Plan organizatora je (a organizator je agencija Ragusa u vlasništvu Željka Grgleca) da se hrvatskim građanima na zabavan način približe države EU kojoj se priključujemo, a istovremeno se promovira hrvatska turistička i gospodarska ponuda te prirodna i kulturna baština. Kako će se na tim koncertima približavati prirodna i kulturna baština, nije posve jasno.

Nema sumnje da je važno da se ulazak u EU obilježi u svim dijelovima Hrvatske (iako bi bilo bolje da se novac predviđen za proslavu pametnije raspodijeli) i nema sumnje da podržavaju humanitarni karakter projekta, ali ima sumnje u sve ostalo. Pa pobogu, zar je to presjek hrvatske glazbene scene? Zar je Hrvatska stvarno zadnja rupa u kojoj nastupaju zaboravljene zvijezde 70-ih i izvođači s Eurosonga (Kate Ryan - belgijska predstavnica na Eurosongu 2006, Olsen Brothers, pobjednici 2000. i Katie Wolf iz Mađarske koja je nastupila na Eurosongu 2011. godine)... i to pod okriljem Ministarstva vanjskih i europskih pospova? Pa zar stvarno nikoga ne brine kakav-takav rejting ili nivo proslave? Pa zar je dotle došlo? Europo, upoznajte Hrvate!

Na stranicama Vlade RH objavljena je nedavno satnica središnje proslave koja počinje 30. lipnja u 16 sati i završava 15 minuta iza ponoći. Iako je poznato kretanje uzvanika, kao i njihovi govori, program za građane na Trgu bana Jelačića počinje u 20:30, no još uvijek nije poznato o kakvom je programu riječ. Ako je suditi po turneji '28 Stelle', možda ćemo se moći smatrati sretnima ako nam se videolinkom iz Kambodže ukaže glam zvijezda 70-ih Gary Glitter, Marko Perković zapjeva 'Bog i Hrvati', a Simfonijski orkestar HRT-a izvede epohalno remek djelo Ive Josipovića o životu i djelu Marka Chapmana