DA VINCIJEVI DEMONI

Koga je sve ljubio Leonardo da Vinci?

29.10.2015 u 10:40

Bionic
Reading

O ljubavnom životu jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika vrlo se malo zna. Iako je ispisao tisuće stranice, na njima je Leonardo da Vinci rijetko pisao o svom privatnom životu, nikad se nije ženio i ne može se sa sigurnošću kazati je li kad bio intiman s muškom ili ženskom osobom. Ipak, mnogi povjesničari uvjereni su da je Da Vinci vjerojatno bio homoseksualac

Ni u svojim mladenačkim danima Leonardo da Vinci nije se mogao pohvaliti nekim osebujnim ljubavnim životom, stoga je utjehu i radost pronalazio u umjetnosti.

Kad su mu bile 22 godine, optužen je za sodomiju, odnosno analni seksualni odnos s muškom prostitutkom Jacopom Saltarellijem. U to vrijeme to je bio velik prekršaj u Italiji koji se često znao kazniti i smrću, no sve optužbe protiv umjetnika naposljetku su odbačene jer mu se nije mogla dokazati krivnja.

Poslije toga Da Vinci se jako osamio i smatra se da je ostatak života proveo u celibatu, iako neki povjesničari misle da je i dalje imao redovite seksualne odnose s muškarcima.


Zanimljivo je to da se njegove homoseksualnosti dotaknuo i utemeljitelj psihoanalize Sigmund Freud, u svom radu napisavši da je Da Vinci bio latentni homoseksualac te da nije poduzimao ništa da zadovolji svoju požudu.

'Čin rađanja i sve što ima veze s njim toliko je odvratan, a ljudi bi brzo umrli da ne postoje lijepa lica i osjetila', u jednoj od svojih bilješki napisao je Leonardo da Vinci.



Treću i posljednju sezonu serije Da Vincijevi demoni pratite svake nedjelje od 22 sata na FOX-u.