SLATKI BIZNIS

Stiv Kahlina: Od repera do vrsnog tvorca čokolada

11.06.2016 u 17:17

Bionic
Reading

Stiv Kahlina krajem 90-ih bio je sinonim za hrvatsku rap scenu. Mnogo poznatiji pod umjetničkim imenom El Bahattee, za svoj album prvijenac 'Svaki Pas Ima Svoj Dan' osvojio je Porina, a glazbena kritika i publika nemalo puta proglasili su ga herojem rap scene u Hrvata i prozvali ga hrvatskim Eminemom. Ispričao nam je zašto se prestao baviti glazbom i kako je pokrenuo tvrtku Malo i slatko u kojoj danas proizvodi jedinstvene, luksuzne čokolade

Krajem 90-ih godina hrvatska rap scena doživjela je procvat u pravom smislu riječi. Teško se moglo upaliti televiziju ili radio, a da se nisu mogli čuti brojni hrvatski reperi među kojima je jedan od istaknutijih predvodnika scene bio Stiv Kahlina ili El Bahattee.Iza njega su ostala dva albuma - 'Svaki Pas Ima Svoj Dan' i 'Amen', prvi hrvatski album na kojem se susreću metal i hip hop, njegove pjesme danas su aktualnije nego ikad, a on sada odjeven u bijelu kuharsku kutu radi - prefine čokolade.

Ove godine ste sa suprugom predstavili svoj brend čokolada Taman. Nakon glazbe bavili ste se dizajnom, kako ste se našli u tom biznisu? Gdje ste naučili praviti čokolade?

Oduvijek sam pasionirani konzument čokolade, a značajniji interes za čokoladu u meni se pojavio nakon posjeta pariškom salonu čokolade 2009. Jednostavno sam ostao fasciniran čokoladom kao namirnicom koju možeš transfoyyrmirati na više nivoa, utjecati na njen okus, teksturu i oblik. Na neki način slično i glazbi i dizajnu kojima sam se bavio dugi niz godina. Nakon toga sam se čokoladom bavio uglavnom hobistički, u vlastitoj kuhinji, no kada me u potpunosti obuzelo, počeo sam se više informirati i educirati kroz različite radionice i on-line tečajeve, a sve je rezultiralo odlaskom na master program u Belgiju na Callebaut Chocolate Academy u organizaciji Ecole Chocolat.

U Hrvatskoj postoji već nekoliko proizvođača čokolada. U čemu je posebnost vaših?
Prije svega, moram reći da sam ja čokolatijer, a ne proizvođač čokolade. Za mene je čokolada namirnica koju oblikujem na različite načine i na čijim temeljima gradim kompleksne okuse. Moji čokoladni proizvodi su moje svojevrsno autorsko djelo. Tako pristupamo i osmišljavanju proizvoda i proizvodnji pa se od drugih razlikujemo i načinom i organizacijom rada koja nam omogućava veću fleksibilnost i kreativnost. Naši proizvodi izrađuju se u potpunosti ručno i u malim serijama, čime osiguravamo svježinu i kvalitetu, a u proizvodnji koristimo samo visoko kvalitetne namirnice, uključujući belgijske čokolade, začine iz organskog uzgoja i čista prirodna esencijalna ulja. Sve to utječe na slobodu u kreativnosti pa si možemo dati oduška i kreirati kombinacije koje si rijetko tko s automatiziranom proizvodnjom može dopustiti. To su naše prednosti koje nam omogućavaju da od čokolade napravimo visoko kvalitetnu delikatesu te da lako možemo prilagoditi ponudu potražnji i željama kupca.


Mliječna čokolada s prženim kakao sjemenkama samo je dio asortimana 

Koja je najegzotičnija kombinacija okusa koju ste do sada složili?
Nerado pričam o egzotičnim okusima jer nam nije cilj na tržištu nuditi egzotične čokolade. Prije bih rekao da su to nešto drugačije delikatesne kombinacije od uobičajenih na koje je naše tržište naviklo. One samo na prvu izgledaju egzotično, no čokolada i kakao su svestrane namirnice koje možete pronaći u svim kuhinjama svijeta i različitim kombinacijama, i u slatkim i u slanim jelima. Ako se i zalomi koja 'neuobičajena' kombinacija, to je samo rezultat kreativnosti gdje smo od jednostavnih namirnica složili kompleksnu kombinaciju s dobro izbalansiranim okusom – ničega previše, ničega premalo – Taman koliko treba. Kombinacija koja je zasigurno izazvala najviše čuđenja i s kojom su se ljudi pozitivno iznenadili je mliječna čokolada s kokosom, limunom i limunskom travom, dok kod pralina imamo puno kombinacija koje ljudi jednostavno nisu očekivali niti mogli zamisliti da bi savršeno pristajali uz okus čokolade, poput kombinacije kruške i timijana u mliječnoj čokoladi, manga i korijandera u bijeloj, kave i viskija ili đumbira i tonka sjemenki u tamnoj čokoladi.

Danas se nije lako probiti na tržištu. Na kakve ste sve poteškoće nalazili? Je li bilo trenutaka kad ste poželjeli odustati od svega?
Kada si na početku i kada radiš posao koji nije baš uobičajen u našoj zemlji, naletiš na bezbroj sitnih prepreka koje ti se u početku čine nepremostive, no ako voliš to sto radiš, sve ih je puno lakše riješiti. Potrebno je imati samopouzdanje i okružiti se pozitivnim ljudima, tada stvari s vremenom polako počnu sjedati na svoje mjesto i nešto sto ti je prije dva mjeseca izgledalo kao problem zbog kojeg nisi mogao sklopiti oči, odjednom izgleda banalno smiješno. Također, bitno je da čovjek ne posustane pred malodušnosti koja je, čini mi se, dosta prisutna kod nas. Ljudi se boje riskirati, boje se neuspjeha i lakše im je ništa ne poduzimati.

U početku smo čuli puno komentara čuđenja i pitanja zašto smo odlučili uložiti svoju ušteđevinu u pokretanje posla u Hrvatskoj. Što se tiče državne birokracije, tu ima svega, ali čovjek se nekako izbori. Ono što mi se tu čini najproblematičnije je što zakon u mnogo slučajeva ne prepoznaje razliku između malih proizvođača poput mene, gdje jedan čovjek ručno proizvodi malu količinu proizvoda, i velikih industrijskih proizvođača te nam u mnogočemu nameće iste zahtjeve i pravila, što je vrlo ne poticajno i otežavajuće za male proizvođače. Ipak, moram naglasiti da sam i sam u nekoliko navrata ostao pozitivno iznenađen koliko sam kvalitetnih i pozitivnih ljudi susreo u tom bespuću državnih propisa, da ne valja generalizirati i uvijek treba dati šansu da ti netko pomogne. Nitko ništa nije uspio napraviti sam.


Glazbu Stiv danas više ne prati aktivno

Gdje se mogu kupiti vaše čokolade, praline? Što vaši kupci najviše kupuju i traže? Imaju li Hrvati sluha za neobične kombinacije?

Naše čokolade se trenutno mogu kupiti na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu (Vinoteka Vintesa, Miva galerija vina, Kašeta & Košara, Apetit restaurant & bar, Crop Gift Store...) a trenutno smo u procesu širenja na obalu te nas se za sada može pronaći na Hvaru, a uskoro i u Splitu i Poreču. Praline za sada samo izrađujemo po narudžbi, a plan je da ih ove jeseni uvedemo i u maloprodaju. Bilo da se radi o gotovim proizvodima ili pralinama koje izrađujemo po narudžbi, naši kupci prije svega traže nešto novo, van standarda i visokokvalitetno, jer takvih je proizvoda iznimno malo na našem tržištu. Ne vjerujem da se Hrvati posebno razlikuju od bilo koje druge nacije. Danas ljudi putuju i imaju se priliku susresti s kvalitetnim proizvodima kojih nema na našem tržištu. Razlike u ukusima su na osobnoj razini, svatko ima svoje preferencije.

Zašto ste odustali od glazbe? Je li bilo jednostavno odjednom odrezati sve i nedostaje li vam danas imalo glazbeni šušur?

Ljudi teško mogu shvatiti lakoću kojom sam ja donio tu odluku, no onog trena kada je glazba postala više posao nego zadovoljstvo, shvatio sam da sve manje u njoj uživam. Za mene je to postao svojevrsni napor za koji više nisam imao volje i smatrao sam da je to najpoštenije i prema mojoj publici i meni samome.

Zanima li vas situacija na glazbenoj sceni, pratite li što se događa? Jeste li u kontaktu s nekim glazbenim kolegama?
Moram priznati da glazbu više ne pratim aktivno. Više se prepuštam odabiru glazbenih urednika na radiju i preporuci prijatelja. Kolege rijetko srećem i nismo više u aktivnom kontaktu. Jednostavno, život i posao su me odveli u potpuno drugom smjeru i putevi su nam se razišli.


Osim čokolada brand Taman ima i - praline

Svjedoci smo mnogih revitalizacija, povrataka na scenu raznih bendova i izvođača. Što bi se trebalo dogoditi da vas opet privuče pozornica, da se vratite glazbi?
Trebalo bi se dogoditi čudo. Bilo bi glupo od mene tvrditi da se to nikad neće dogoditi jer nitko ne zna što donosi sutra, na koju ću se nogu ustati i hoće li mi pasti cigla na glavu. Tko zna kakav se splet okolnosti može desiti da me ponovo potakne da se izražavam glazbom, no prošlo je skoro pa petnaest godina od kada sam zadnji put kročio u studio i u svih tih petnaest godina mi nije palo na pamet da bih se vratio. Stoga čisto sumnjam da postoji išta što bi moglo promijeniti moje mišljenje.

Pratite li politiku i ovih dana i ako da, što mislite o aktualnoj situaciji u zemlji? Jer nekad ste bili vrlo politični.
Sigurno da mi kao građaninu zemlje u krizi nije svejedno. Tužno je vidjeti da se raspadamo i pucamo po šavovima, da je zemlja razjedinjena po svim pitanjima, no pokušavam se što manje zamarati time. Ponekad palim dnevnik no brzo shvatim da dnevno političke teme nisu dobre za moje zdravlje. Više se pokušavam okrenuti pozitivnim stvarima, a ono malo slobodnog vremena koje imam želim kvalitetno potrošiti na obitelj i prijatelje.

Borna Filić/PIXSELL

 

420924,208561,327880,50078