SINONIM BOGATSTVA I LUKSUZA

Bogat kao Rockefeller: Stvorili su carstvo i maknuli 'prokletstvo treće generacije'

28.10.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Prema konzultantskoj studiji Williams Group o bogatstvu, otkriveno je da samo 10 posto obiteljskog bogatstva uspijeva doći do treće generacije. Ipak, kao i u svemu drugome, i tu postoje iznimke. Nekolicina obitelji uspjela je kroz povijest otkloniti to ‘prokletstvo treće generacije’ i stvoriti naslijeđe koje se već stoljećima prenosi na nove naraštaje. Među najpoznatijima su, a tko drugi nego Rockefelleri

Njihovo prezime i danas je simbol nevjerojatnog bogatstva, a koliko je novca kroz stoljeća prošlo kroz njihove ruke i koliko danas imaju njihovi potomci, možemo samo nagađati.

Kada je u ožujku 2017. u 102. godini života umro posljednji unuk legendarnog Johna D. Rockefellera, stvoritelja ove najbogatije američke dinastije, David, procijenjeno se da je u trenutku smrti raspolagao imovinom većom od tri milijarde dolara.

David Rockefeller bio je posljednji unuk patrijarha i osobe zbog koje je to prezime diljem svijeta postalo sinonim bogatstva i luksuza.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No kako je uopće počela njihova priča i kako je John Davison Rockefeller Senior uspio zgrnuti bogatstvo koje se već generacijama prenosi dalje? Povijest kaže da se obogatio na nafti, odlučivši umjesto kopanja bušotina i proizvodnje sirove nafte fokusirati se na preradu. S partnerima 1870. godine osnovao je rafineriju Standard Oil Company, koju je vodio gotovo do kraja stoljeća. Kompanija je imala sjedište u Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio, a Rockefeller je s partnerima vrlo brzo preuzeo, ali i uništio konkurenciju te zavladao tržištem cijele države.

  • +4
David Rockefeller Izvor: Profimedia / Autor: GUSTAVO FAZIO / AFP / Profimedia

Ipak, dominaciju na tržištu cijelog SAD-a donijela im je kombinacija preuzimanja, potkopavanja konkurencije i efikasnog vođenja poslovanja. Koliko su dobri bili u tome, govori i podatak da se u samo nekoliko desetljeća Standard Oil razvio u diva koji je na svojem vrhuncu kontroliralo čak 90 posto američkog tržišta prerađene nafte.

Kontroverzni potezi

No taj posao nije uvijek bio ‘čisto i pošteno’ odrađen. Kolale su priče o kontroverznim potezima kojima se eliminiralo konkurenciju, a dobili su i nekoliko tužbi. Nakon što je američki Vrhovni sud 1911. donio odluku da se Standard Oil podijeli na nekoliko desetaka manjih kompanija, zacementiralo se bogatstvo cijele obitelji. Budući da su zadržali proporcionalne udjele u svim novonastalim tvrtkama, dogodilo se to da su 34 manje tvrtke zajednički vrijedile puno više nego što su vrijedile unutar jedne velike kompanije. Računica je i više nego jasna.

Teorije zavjere

Uz prezime Rockefeller vežu se i brojne teorije zavjere. Osim one da su Rockefelleri dio tajne organizacije koja radi protiv interesa Sjedinjenih Država, postoji i ona da su usko vezani za svjetski poredak, kao i da kontroliraju američki dolar uz pomoć Federalnih rezervi. Najbolja od svega je ona da ‘u cijeloj toj priči’ nisu sami, nego im pomažu i ostale ‘masonske’ obitelji kao što su Rothscild, Goldman Sach, Lehmans, Warburg i Kuhn Loeb.

Kad se crta podvukla, John D. Rockfeller postao je najbogatiji čovjek ikada u Americi, prvi američki milijarder s bogatstvom koje se, na njegovom vrhuncu, procjenjivalo na gotovo posto cijele američke ekonomije. Upravo zbog toga ne čudi da je postao inspiracija za mnoge stvari, pa i za izreke poput one - bogat kao Rockefeller.

Povijest obitelji Rockefeller Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iznos od kojeg se vrti u glavi

Inače, zanimljivo je kako je njihovo originalno prezime Rockenfeller i porijeklom su iz Njemačke, odakle se njihov predak Johan Peter Rockenfeller preselio 1723. u Ameriku i u New Jerseyju podigao plantažu.

Sam John D. Rockefeller preminuo je 1937. godine i ostavio iza sebe niz financijskih fondova u rukama svojih muških potomaka. Kako je još 2016. izračunao Forbes, živući Rockefelleri tada su imali kombiniranu neto vrijednost od 11 milijardi dolara. Iako je to iznos od kojeg ti se zavrti u glavi, a u Americi su čak 22 obitelji bogatije od njih.

Njegovom smrću doznalo se i kako je Rockefeller bio sve samo ne omiljen i drag čovjek. Poznata je priča o tome nije imao baš neko visoko mišljenje o ljudima koji su radili za njega kao i da ‘nije vjerovao u koncept minimalne plaće te da svaki muškarac i žene zarađuju točno koliko vrijede’.

Lopovi, manipulatori i lažljivci

Zbog svojih izjava, ali prvenstveno poteza, obitelj Rockefeller je već u ranim 1900-ima morala angažirati čuvare kako bi ih zaštitili u njihovim domovima. To ne treba čuditi jer su ih ljudi nazivali lopovima, manipulatorima, lažljivcima, ali i ubojicama žena i djece.

Kako se održava generacijsko bogatstvo?

  1. Svaki dolar je važan - bilo da se vaša neto vrijednost mjeri sedmeroznamenkastim brojevima ili živite od plaće do plaće, svaki dolar, koji ‘ne radi’, u opasnosti je da bude potraćen. Upravo iz tog razloga Rockefelleri imaju tim financijskih menadžera koji su tu da osiguraju da se on dobro uloži, koristeći novac kako bi zaradili još više.
  2. Osnivanje obiteljskog ureda koji upravlja svim aspektima obiteljskog bogatstva, ulaganja i poslovanja.
  3. Stvaranje neopozivih trustova - Rockefelleri su se osigurali koristeći neopozive trustove koje nasljednici ne mogu lako promijeniti, a sve kako bi osigurali da novac bude proslijeđen kako treba. Svrha tih trustova da je ukloni imovinu iz oporezive imovine, što znači da nasljednici možda neće morati platiti porez na taj novac. Neopozivi trust isto tako može zaštititi imovinu od tužbi ili vjerovnika.
  4. Legalne strategije izbjegavanja plaćanja poreza - iako su detalji o obiteljskim financijama tajni, smatra se da Rockefelleri koriste strategiju prijenosa bogatstva koja se naziva ‘koncept vodopada’. Riječ je o strategiji koja podrazumijeva korištenje trajnih polica životnog osiguranja, kojima prenose bogatstvo s jedne generacije na drugu. Kako bi to bilo jasnije, najbolje je poslužiti se primjerom. Bake i djedovi sklope policu za svakog unuka, a sve dok baka i djed posjeduju te police, mogu koristiti sredstva kako god žele. U trenutku njihove smrti, vlasništvo nad policama prenosi se na unuke, koji pak mogu koristiti prihod od polica i plaćati porez po vlastitoj stopi na raspodjelu ili odrediti korisnika koji će primiti sredstva nakon njihove smrti.

Patrijarh obitelji John D. Rockefeller sa suprugom Laurom imao je petero djece - četiri kćeri i jedinog, ujedno najmlađeg sina Johna D. Rockefellera Jr., koji je pak imao petero sinova i kćer, među kojima je najmlađi bio David Rockefeller. Potonji je odrastao u uvjetima kakvi se mogu i očekivati za bogatašku obitelj: uz dadilje, kućne pomoćnice i pomoćnike u jednoj od najvećih privatnih kuća u New Yorku u to doba, a školovao se u najboljim svjetskim školama.

Plaća od dolara godišnje

Nakon doktorata 1940. godine zaposlio se kao tajnik njujorškog gradonačelnika Fiorella La Guardije te je za plaću od dolara godišnje sastavljao odgovore na pisma upućena gradonačelniku. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je stacioniran u Sjevernoj Africi i Francuskoj kao dio vojne obavještajne službe.

Koliko su Rockefellerovi bili utjecajni u društvenom i poslovnom životu New Yorka, osobito David, govori i jedna anegdota iz razdoblja kada su se tamo počeli graditi poznati tornjevi World Trade Centera. Prema toj priči, kad je David saznao da će mu jedan od tih tornjeva zakloniti pogled iz ureda na rijeku Hudson i Kip slobode, nazvao je brata Nelsona, tada guvernera savezne države New York, i upitao ga 'bi li ga mogao pomaknuti za nekoliko stopa’. Rečeno - učinjeno, pa je David nastavio uživati u svom pogledu.

Inače, njegovom smrću, cijela je obitelj Rockefeller ostala bez prepoznatljivog člana koji ima značajnu ulogu u javnom životu, jer među pripadnicima mlađih generacija nema nijednog koji bi uživao utjecaj koji su imali David i njegovi preci. To sve ne znači da upravo nasljednici Rockefellera neće i dalje uživati u bogatstvu koje su prije stoljeće i pol zaradili njihovi preci.