veliki problemi

Drama Eurovizije se ne stišava: Procurile tajne koje su mučile organizatore

28.05.2024 u 23:37

Bionic
Reading

Ovu je Euroviziju obilježila drama s izraelskom predstavnicom čije je sudjelovanje uznemirilo mnoge. Politička situacija između Izraela i Palestine te uključenost Izraela u sponzoriranje Eurovizije stvorilo je brojne probleme, a poneki predstavnici odbijali su šutjeti o ratu

Složit ćemo se da ćemo ovu Euroviziju pamtiti po mnogočemu! Osim što je Hrvatska postigla najbolji plasman u povijesti naših nastupa na ovom glazbenom natjecanju, 2024. godina obilježena je brojnim skandalima. Švedski organizatori prozvani su zbog brojnih odluka, a čini se da je velik broj izvođača morio Izrael.

Da je situacija između Izraela i Palestine globalni problem, pokazali su brojni izvođači na ovogodišnjem Eurosongu koji su željeli javno prozvati Izrael zbog napada na Palestinu.

Retro tenisice koje ćemo viđati posvuda Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr

Čitav je Eurosong bio zaražen snažnom političkom reakcijom zbog sudjelovanja Izraela u glazbenom showu koji inače propagira mir i ljubav, a zbog čitave situacije natjecanje je pred samo finale htjelo napustiti čak šest zemalja: Švicarska, Norveška, Grčka, Portugal, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Cijeli je finalni dan bio poput kakvog dugog kriznog sastanka za EBU i televizijsku kuću domaćina SVT jer su gotovo ostali bez šest natjecatelja, a time i bez 20 minuta programa.

Mnogi od natjecatelja, uključujući irske i britanske predstavnike, suočili su se s pritiskom da bojkotiraju događaj u znak solidarnosti s Palestinom. Ipak, u zajedničkom priopćenju, potvrdili su svoje propalestinsko stajalište, ali i rekli kako neće bojkotirati natjecanje.

Jedan od najglasnijih u vezi s njihovim iskušenjem da se povuku s događaja bio je Magnus Børmark, član norveškog benda Gåte koji je rekao: 'Razmišljali smo o povlačenju do posljednjeg trenutka. Mnogi od nas reagirali su na činjenicu da je Izrael imao priliku iskoristiti Euroviziju kao vlastito političko sredstvo.'

Bambie Thug progovoriše o uputama da ukloni dijelove nastupa koji otkrivaju propalastinska stajališta. Nastup je trebao biti označen natpisima: 'prekid vatre' i 'sloboda za Palestinu', a nakon nastupa Irska je pokazala neslaganje s EBU.

Završni nastup Portugalke bio je zamijenjen zasebnom snimkom zbog njezinih 'propalestinskih' noktiju , a nizozemski nastup Joosta Kleina diskvalificiran je samo nekoliko sati prije natjecanja zbog navodnog verbalnog izražavanja prijetnje ženskoj članici produkcijske ekipe.

Također, nakon pobjede, i Nemo aludiraše na probleme koji muče ovogodišnju Euroviziju sugerirajući da bi ih možda trebalo popraviti.

tako se to radi

Baby Lasagna dočekan s velikim pljeskom: Pogledajte kakve je volje bio kad je stigao u hotel

Pogledaj galeriju
sve osim nogometa

Učitavanje...