19. kolovoza

HBO Original koprodukcijski dokumentarac 'Nebo iznad Zenice' premijerno na Sarajevo Film Festivalu

19.08.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Novi HBO Original koprodukcijski dokumentarac 'Nebo iznad Zenice' (The Sky Above Zenica) u režiji Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller imat će premijeru na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF). Premijera će se održati u sklopu programa Dana ljudskih prava, u ponedjeljak 19. kolovoza. Nakon projekcije, novinar i redatelj Robert Zuber moderirat će panel raspravu 'Investicija u sutrašnjicu: Tko je vlasnik budućnosti?' uz prisutnost oba redatelja

U središtu Europe, jedan od najzagađenijih svjetskih gradova ujedinio je svoje građane u zajedničkoj borbi za održivu budućnost. Ali novac, moć i politika pokazuju se jednako otrovnim protivnicima kao i onečišćenje koje prijeti njihovim životima. Dokumentarac 'Nebo iznad Zenice' ove jeseni će imati premijeru na Max streaming platformi.

U Zenici, bosanskohercegovačkom gradu, česta pojava karcinoma, dječjeg dijabetesa i respiratornih bolesti postala je norma. Zagađenost zraka, općenito, velika je u Bosni, a građani sa sumnjom gledaju na gigantsku čeličanu i koksaru koja zauzima četvrtinu grada i najveći je poslodavac na tom području. Oni žele da se nadzire emisija iz tvornice, kako nalaže okolišna dozvola, ali ništa se ne događa.

U najteže pogođenom naselju građani osjećaju da ih nitko ne čuje, te se udružuju u udrugu građana Eko Forum kako bi zahtijevali promjene. Ali poput grčke tragedije, sukob interesa veći je od svih uključenih. Građani se brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, političari moraju osigurati radna mjesta i privući strana ulaganja kako bi bili ponovno izabrani, dok EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) daje zajam za novu elektranu koja radi na emisijama koksare, kao i biciklističke staze koje će pomoći brendiranju Zenice kao projekta Zelenog grada.

Tijekom 7 godina (2017.-2024.) film prati borbu Eko Foruma za podatke i odgovornost. Kroz oči građana koji trpe posljedice, ovaj film daje glas onima bez glasa i otkriva složene mehanizme koji stoje na putu zdravorazumskim mjerama i održivosti u gradu, kao i na mnogim drugim mjestima diljem svijeta.

Dokumentarac producira Magic Hour Films u koprodukciji s Realstageom i HBO/Maxom, uz podršku Danskog filmskog instituta i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.