ZABAVAN I NADREALAN

'Jake na kvadrat' - višestruko nagrađivana dramedija koju vrijedi pogledati

30.12.2022 u 07:54

Bionic
Reading

Zabavan, nadrealan, ali također i neočekivano introspektivan uvid u krizu srednjih godina na koji biste definitivno trebali baciti oko

Jake na kvadrat (Jake Squared), višestruko nagrađivana, američka indie dramedija iz 2013. godine, a koju redateljski i scenaristički potpisuje Howard Goldberg (Apple Pie, Eden), pruža i više nego zabavan uvid u privatno-ljubavni život jednog osebujnog pojedinca koji bi vam tijekom gledanja mogao prirasti srcu.

Prošlost uzvraća udarac

Jake Klein (Elias Koteas, Tanka crvena linija, Nindže kornjače, Savršena meta) sredovječni je holivudski redatelj, samoproglašeni beznadni romantik, ali također i agent za prodaju nekretnina koji je na prvi pogled sasvim solidno uspio u životu - štoviše, dotični upravo snima eksperimentalni film baziran ni manje ni više nego na vlastitom životu.

Premda se čini da je Jake konačno na pravom putu, odnosno da će nakon depresivno dugih osam godina (nametnutog) "pauziranja" napokon uspjeti snimiti film do kraja, stvari će se opasno izokrenuti te prijeći u neistražene nadrealne vode kada se na filmskom setu iznenada pojave redom sedamnaestogodišnja, tridesetogodišnja i četrdesetogodišnja verzija njega samoga.

Ovi, nazovimo ih, alternativni Jakeovi, jasno, nisu se materijalizirali tek tako bez razloga već - u najboljoj maniri Dickensonove Božićne priče - kako bi trenutačnog, pedesetogodišnjeg Jakea poveli na edukativno putovanje u minula vremena te mu na taj način ukazali na čitavo jedno nepregledno more propuštenih prilika i propalih ljubavnih odnosa, tj. važnih događaja koji su, u konačnici, i obilježili njegov život...

Introspektivan, razigran (posebice kada su u pitanju konvencije tzv. rom-com žanra) te pametno (pomalo čak i kaufmanovski) napisan, Jake na kvadrat, a koji vam je trenutačno dostupan na streaming servisu Pickbox NOW, film je koji se definitivno isplati 'škicnuti'!