uvijek vrijedna

Karmela Vukov Colić spremna dočekuje hladne dane: Zimnica je gotova, a ima i divan recept za pekmez od jabuke, mrkve i naranče

27.10.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Prije godinu dana je postala postala dio mjuzikla 'Menopauza' u kojem je pokazala svoju umjetničku svestranost te je za svoju ulogu mahom pobrala pozitivne kritike. Uz svoje glumačke obaveze, odrađivala je obaveze na katoličkoj televiziji Laudato TV gdje vodi kulinarsku emisiju 'Recepti svete Hildegarde', a nije zapuštala ni svoju ljubav prema vođenju bloga na kojem dijeli odlične recepte

'Svašta se u toj godini skupilo, treslo, podmetalo klipove pod noge, usporavalo... Ali one tisuće i tisuće nasmijanih lica nakon predstave ništa ne može uništiti. Ostale smo dužne još mnoge predstave, mnoga gostovanja, još mnogo takvih osmijeha dužimo... I jedva čekamo nove susrete! A oni će doći - to je sasvim sigurno', porurčila je Karmela Vukov Colić osvrnuvši se na prošlogodišnju premijeru 'Menopauze'.

Prije toga odradila je, kako je otkrila na svom Facebook profilu, snimanja s novim receptima.

'U našem dvorištu raste stablo jabuke. Nije to neko stablo kao s reklame - nisko je, grbavo i pomalo nagnuto na stranu, više grm nego stablo. Ni jabuke s njega nisu za izložbu - raznih su veličina, kore istočkane, a u većini ih vjerojatno stanuje neki crvić. Ali to stablo jabuke moj djed nikad nije prskao, pa su te neugledne jabuke najsočnija i najukusnija voćka koju možete zamisliti. Baka i djed su uvijek pred zimu plodove spremali u smočnicu - te male točkaste izvore vitamina za grube dane. I mi smo ih obrali ove godine. Dijelom ćemo ih pojesti svježe, dio ću naribati i spremiti u zamrzivač za neke buduće pite od jabuka, a dio je završio u ukusnom pekmezu', napisala je Karmela.

Recept po kojem je napravila pekmez objavila je na svom blogu Ciao Karmela.

2 kg jabuka – oguljenih, očišćenih od sjemenki i narezanih na kockice

½ kg mrkve – očišćene i narezane na kolutiće

½ kg naranči (može i mandarina) – oguljenih i narezanih na komadiće

500 g šećera

1 vanilin šećer

malo đumbirovog korijena, oguljenog i naribanog – po želji

sok od ½ limuna

1 Želin

Staklenke operite, osušite i stavite u pećnicu zagrijanu na 100 ⁰C. Jabuke, mrkvu i naranče (i mandarine – ako ih koristite) stavite u lonac. Dodajte šećer i kuhajte na srednjoj vatri dok voće ne omekša. Stalno miješajte. Kad voće počne mekšati, dodajte đumbir (ako koristite) i sve usitnite štapnim mikserom. Sad dodajte vanilin šećer i Želin, Promiješajte pa dodajte i limunov sok. Miješajte da zavrije, a onda smanjite vatru i kuhajte još 3 minute. Kuhanim pekmezom punite vruće staklenke. Zatvorite poklopcem. Vruće staklenke zamotajte u krpe ili dekicu i ostavite da se hlade preko noći.