LJETO U MSU

Matija Dedić u intimnoj atmosferi

17.06.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Renomirani jazz-glazbenik nastupit će u subotu 19. lipnja s početkom u 19.30 na terasi Muzeja suvremene umjetnosti

U sklopu prgrama Ljeto u MSU, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti nastupit će renomirani jazz glazbenik Matija Dedić, u subotu, 19. lipnja.

Dedić je svirao s vlastitim sastavom Boliers Quartet s kojim prati velike jazz glazbenike poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Feliciana te sastav "All Stars Band". U to vrijeme nastupa s Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom. Krajem 1990-ih Matija osniva trio pod nazivom Matija Dedić Trio koji je izvodio njegova autorska djela. Izdaje album Octopussy (1998) koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine.

Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu... Nastupa u gotovo svim zemljama Europe te u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazliu, u Africi, na festivalima u Kopenhagenu, Stockholmu, San Sebastianu, Bremen JazzAhead, JazzyColors, Dusseldorf JazzRally... Svira s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan i mnogi drugi.

Piše glazbu za televiziju i kazalište, nastupa s popularnim glazbenicima hrvatske pop scene kao što su Zoran Predin, Gibonni, Massimo, Oliver, a najčešće s Gabi Novak i Arsenom Dedićem. U srpnju 2002. godine Matija je nastupio u Francuskoj na jazz festivalu Montreux Jazz Festival, kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog svijeta, na četvrtom Montreux Solo Piano natjecanju. Godine 2006. objavljuje CD s dugogodišnjim suradnikom Cheta Bakera, belgijskim kontrabasistom Jean-Louisom Rassinfosseom. S njim i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom snimio je album Visiting Bruxeless.

Svira s glazbenicima raznih stilova, uz vlastite izvodi i skladbe Dore Pejačević, J.S. Bacha, Verdija, Vivaldija.. Godine 2008. ostvario je suradnju s jazz glazbenicima Jeffom Ballardom, Larryjem Grenadierom, Mellisom Aldana, Mattom Brewerom, Jonathanom Blakeom, Geneom Jacksonom, Johnom Hollenbeckom... U zadnje dvije godine objavljuje još neke albume u inozemstvu s glazbenicima kao što su višestruki dobitnik Grammya Antonio Sanchez, Scott Colley, Johannes Weidenmueller i Chriss Cheek te na taj način spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju sa izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Za talijansku etiketu Workin ujedno izdaje i svoj prvi solo album isključivo improvizirane glazbe koji promovira na koncertnim nastupima u Rimu i Lecceu. Album posvećen preminulom ocu, 'Matija svira Arsena', iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih uradaka na ovim prostorima zadnjih dvadesetak godina.