CLOTILDE COURAU

Meghan nije jedina glumica koja se udala za princa; evo što znamo o princezi Venecije

12.04.2023 u 06:17

Bionic
Reading

Njezino je ime Clotilde Courau, a poznata je i kao princeza Clotilde Marie Pascale od Savoje i upravo je proslavila 54. rođendan. Ova francuska glumica, koja je udajom za Emanuela Filiberta od Savoje postala princezom, jedna je od pripadnica pariškog visokog društva

U rodnoj Francuskoj Clotilde Courau proslavila se 90-ih, kada su njezin glumački talent hvalila vodeća imena tamošnje kinematografije, a onda se 2003. udala za Emanuela Filiberta od Savoje, princa Venecije i unuka posljednjeg kralja Italije, Umberta II, te postala princezom.

Osim kao princeza od Savoje, poznata je kao princeza Venecije i jedna je od najpoznatijih pripadnica pariškog visokog društva. Doslovce ne postoji događanje ili modna revija najpoznatijih dizajnera na kojima ne sjedi u prvom redu.

Iako u Italiji, otkako je 1946. postala republika, ne postoje titule i odlikovanja pripadnika nekadašnje talijanske kraljevske obitelji, preostali članovi savojske kuće još uvijek koriste neke od titula koje su stekli tijekom svoje vladavine.

  • +17
Princeza Clotilde Marie Pascale od Savoje Izvor: Profimedia / Autor: Julie Edwards / Avalon / Profimedia

Clotilde Marie Pascale Courau rođena je 3. travnja 1969. u Levallois-Perretu, rezidencijalnom predgrađu Pariza na obalama Seine. Majka joj je bila učiteljica i francuska plemkinja, kći grofa Pierrea Francoisea Antoinea du Pontavice des Renardièresa, a obiteljska povijest seže im sve do 13. stoljeća, dok joj je otac bio inženjer. Sa sestrama Christine, Camille i Capucine provela je djetinjstvo između Francuske i Afrike, a onda se sa 16 godina odlučila posvetiti glumi.

Prvu filmsku ulogu dobila je 1990. godine u francuskom filmu 'Le Petit Criminel' redatelja Jacquesa Doillona, za koju je osvojila nacionalnu filmsku nagradu Francuske, Cesar. Tijekom 90-ih pojavila se u više filmova, a 1998. European Film Promotion proglasio ju je jednom od 'zvijezda koje dolaze', da bi 2000. osvojila nagradu Romy Schnedier, koja se dodjeljuje mladom glumcu za rad u francuskoj filmskoj industriji.

U rujnu 2003. objavljeno je da su se Clotilde Courau i Emanuele Filiberto od Savoje zaručili. Vjenčali su se u crkvi Santa Maria degli Angeli e dei Martiri u Rimu, a slavlju je prisustvovalo 1300 uzvanika, među kojima su bili Pierre Cardin, kao i Valentino Garavani, koji je dizajnirao njezinu haljinu.

U braku su dobili dvije kćeri, princezu Vittoriju Chiaru, koja se bavi manekenstvom, i princezu Luisu Giovannu.

Inače, Savojci su bili talijanska kraljevska obitelj od 1861. do 1946., kada ih je svrgnula Talijanska Republika, a posljednji kralj Viktor Emmanuel III ostao je na vlasti sve do 1946., kada je, u pokušaju da spasi monarhiju, abdicirao u korist sina Umberta II, ujedno oca Emanuela Filiberta di Savoje.

Nakon što je talijanski narod glasao za republiku, njihova je vladavina okončana, a u talijanski ustav uvrštena je klauzula kojom se obitelji zabranio povratak u Italiju. Godine su proveli živeći u Švicarskoj, da bi 2002. zabrana bila ukinuta i obitelj se napokon mogla vratiti u domovinu.