NE PODRŽAVA TRUMPA

Mjesec dana prije izbora Melania Trump šokirala svojim stavovima o abortusu

03.10.2024 u 09:03

Bionic
Reading

Do novih američkih izbora, u kojima Donald Trump želi ostvariti još jednu pobjedu, ostalo je još mjesec dana, no memoari njegove supruge Melanije Trump, koji izlaze 8. listopada, sada mu baš i ne idu na ruku

Sve je bliži dan izlaska memoara bivše, ali možda i buduće prve dame Amerike, Slovenke Melanije Trump, a kako bi se zaintrigirala javnost, od koje se i očekuje da pokupuje sve primjerke, svakih nekoliko dana 'puštaju se' najzanimljiviji dijelovi.

No, sve što je do sada i otkriveno da piše u memoarima postalo je nebitno nakon posljednje otkrića, a koja nikako ne ide u korist Melanijinom suprugu i njegovoj kandidaturi za američkog predsjednika.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević, Profimedia

Može li njezin stav uzdrmati Trumpove glasače?

Do izbora je ostalo još mjesec dana, pa ne treba sumnjati da će njezin stav u kojem govori kako je 'strastvena zagovornica prava žene da kontrolira svoje tijelo', u što spada i pravo žene na abortus, itekako uzdrmati Trumpovu naklonost kod glasača.

'Imperativ je zajamčiti ženama da imaju autonomiju u odlučivanju o tome hoće li imati djecu i to na temelju vlastitih uvjerenja, bez bilo kakve intervencije ili pritiska vlade', riječi su supruge republikanskog kandidata i zapravo sušta suprotnost onome što Donald Trump u svojoj kampanji naglašava, želeći oduzeti ženama reproduktivna prava.

OKUPLJANJE REPUBLIKANACA

Predstava samo za javnost, ili? Melania nije skidala osmijeh dok ju je Trump grlio i ljubio

Pogledaj galeriju

'Zašto bi itko osim same žene imao moć određivati što će ona raditi sa svojim tijelom? Temeljno pravo svake žene je ono na individualnu slobodu, na vlastiti život, ali i da ima ovlast prekinuti trudnoću ako to želi. Ograničiti pravo žene na izbor hoće li prekinuti neželjenu trudnoću je isto kao i uskratiti joj kontrolu nad vlastitim tijelom. To je uvjerenje koje sam nosila sa sobom kroz cijeli svoj odrasli život!'

Puna podrška ženama i reproduktivnim pravima

Ovakvo izlaganje iznenadilo je sve, ponajviše jer je Melania Trump tijekom svih ovih godina rijetko javno iznosila svoje političke stavove. Memoari sada otkrivaju kako je bivša prva dama zapravo u velikom raskoraku s većinom članova vlastite stranke.

Njezina odluka da na ovaj način da svoju punu podršku pravima na pobačaj nije samo izvanredna s obzirom na njezinu bliskost s republikanskim kandidatom, koji je ujedno i veliki protivnik pobačaja, već i zbog toga što su upravo pod Donaldom Trumpom reproduktivna prava žena doživjela težak udarac.

  • +4
Melania Trump i Donald Trump Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Mnogi se još jasno sjećaju kako je 2022. u predmetu Vrhovnog suda Dobbs protiv Jacksona čak troje sudaca, imenovanih tijekom Trumpove vladavine, glasalo za poništenje presude Roe protiv Wadea, a koja je štitila federalna prava na pobačaj od 1973. godine. Tada su države pod republikanskom upravom uvele drakonske zabrane pobačaja, a Trump je izazvao bijes nakon što si je pokušao pripisati zasluge, ali i zato što je rekao da o pravima na pobačaj treba odlučiti država.

Legitimni razlozi

'Oduvijek sam vjerovala da je ključno da se ljudi prvo pobrinu za sebe. To je vrlo jednostavan koncept jer, zapravo, svi smo rođeni s nizom temeljnih prava, uključujući pravo na uživanje u svojim životima. Svi imamo pravo na zadovoljavajući i dostojanstven život, a ovaj zdravorazumski pristup odnosi se na prirodno pravo žene da donosi odluke o vlastitom tijelu i zdravlju', stoji u Melanijinim memoarima koje je, uoči izlaska, na čitanje dobio Guardian.

Ne samo da je iznijela svoju podršku, nego je i detaljno opisala 'legitimne razloge zbog kojih se žena odluči na pobačaj', a među njih spada opasnost po život majke, silovanje ili incest, kao i kongenitalna mana kod rođenja ili teška medicinska stanja. Melania ipak u svemu naglašava da je 'vrijeme važno' te brani pravo na pobačaj u kasnijoj trudnoći.

'Važno je napomenuti da je povijesno gledano, većina pobačaja izvršenih tijekom kasnijih faza trudnoće, bila rezultat teških fetalnih abnormalnosti koje bi vjerojatno dovele do smrti i li mrtvorođenja djeteta. Možda čak i smrti majke. Ti su slučajevi bili iznimno rijetki i obično su se događali nakon nekoliko konzultacija žene i njezina liječnika. Kao zajednica trebali bismo prihvatiti ove zdravorazumske standarde. Opet, vrijeme je važno!'