SKANDALOZAN EUROSONG

Nemo se obrušio na organizatore: 'Trofej se može popraviti, ali i Euroviziju treba malo popraviti'

12.05.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Nakon pobjede na vjerojatno jedno od najskandaloznijih Eurosongova u povijesti, švicarski pobjednik Nemo, koji se deklarira kao nebinarna osoba, obrušio se na organizatore zbog nevjerojatnih dvostrukih standarda

'Možda Euroviziju treba popraviti', rekao je Švicarac nekoliko trenutaka nakon pobjede, napavši organizatore Eurovizije nekoliko trenutaka nakon pobjede na ovogodišnjem natjecanju.

Nemo je sudeći po broju bodova impresionirao žiri, a javnost doduše nešto manje, svojom izvedbom pjesme 'The Code' tijekom ceremonije 2024. koja se održala u švedskom Malmöu. Ovogodišnji Eurosong bio je jedan od najkontroverznijih u povijesti zbog sudjelovanja Izraela, što je dovelo do propalestinskih demonstracija izvan arene i diskvalifikacije nizozemskog izvođača Joosta Kleina nekoliko sati prije nego što je trebao nastupiti.

  • +114
Eurosong Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim toga publici je rečeno da ne smiju unositi nebinarne zastave u arenu, a upravo je to Nemo kritizirao na tiskovnoj konferenciji nakon pobjede.

Švicarac je inače prvi nebinarni pobjednik natjecanja, a kad su ga mediji upitali za komentar, nije krio razočarenje takvom odlukom organizatora.

'Morao sam prošvercati svoju zastavu jer je Eurovizija rekla ne pa se nadam da su i neki ljudi to učinili. Ali ovo je očito dvostruki standard', priznao je Nemo, koji je nakon pobjede uspio i slomiti trofej koji mu je uručen.

'Trofej se može popraviti - možda i Euroviziju treba malo popraviti, s vremena na vrijeme', komentirao je na tiskovnoj konferencije za što je dobio burne ovacije i pljesak novinara okupljenih u dvorani za press konferencije.

'Bilo je puno stvari koje nisu izgledale kao da se radi samo o ljubavi i jedinstvu. I to me jako rastužilo, a u isto vrijeme ... bilo je i toliko ljubavi ovdje', rekao je pozvavši ljude na 'više suosjećanja' i 'empatije', rekavši da je pobjeda posvećena 'ljudima koji se usuđuju biti ono što jesu i ljudima koje treba čuti i razumjeti.'

  • +16
Baby Lasagna - nastup u finalu Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo Švicarska je pobijedila na Euroviziji s nevjerojatnih 591 bodom, a odmah iza nje je Hrvatska s 547 bodova. U prvih pet su Ukrajina (453 boda), Francuska (445 bodova) i Izrael.