SVE IMA SIMBOLIČNO ZNAČENJE

Odluka kralja Charlesa III da sina zamijeni bratom i sestrom zapravo je bio javni prijekor za princa Harryja, no taj potez bio je neophodan

15.11.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Kada je donio odluku da ga sestra, kraljevska princeza Anne i mlađi brat, grof od Wessexa mijenjaju u trenucima kada će on biti spriječen u ispunjavanju službenih dužnosti, kralj Charles III time je zapravo uputio javni prijekor svom mlađem sinu, princu Harryju

Ono što je najavljivano, sada je postalo i službeno i to povodom prvog rođendana Charlesa kao britanskog kralja. Kralj Charles III potpisao je novu odluku, koju je potom u Domu lordova službeno pročitao lord Parker od Minsmerea, najviši dužnosnik u kraljevskoj kući.

U njoj zapravo stoji kako će, u trenucima kada on sam bude spriječen u obavljanju službenih dužnosti, umjesto njega djelovati kraljevska princeza Anne i grof od Wessexa, njegovi brat i sestra. Time je zapravo još jednom jasno dao do znanja kako njegov mlađi sin, princ Harry, kao ni osramoćeni brat, princ Andrew, za njegove vladavine neće imati i njegovu naklonost.

Ta odluka zasigurno će razbjesniti princa Harryja, kojem je, na ovaj način, otac zapravo uputio javni prijekor. Cijelu situaciju pojasnio je i kraljevski komentator Richard Fitzwilliams, koji je za MailOnline rekao kako je 'važna i dugoočekivana reforma imala simbolično značenje budući da je najavljena na sam rođendan kralja Charlesa'.

  • +5
Kralj Charles i kraljica supruga Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako su vojvoda od Sussexa, koji živi u Kaliforniji otkako je napustio službene dužnosti kraljevske obitelji, kao i osramoćeni vojvoda od Yorka isprva bili ti koji mogu zamijeniti monarha dok je u inozemstvu na službenom putu ili u slučaju bolesti, sada se sve mijenja, dodavanjem novih imena na popis.

Ovim potezom zapravo je jasno dato do znanja kako se princ Harry i princ Andrew nikada neće naći u prilici da zamijene kralja Charlesa III u trenutku njegove spriječenosti. Sve to velika je uvreda za Harryja i Andrewa, no palača smatra kako je to potrebno. Kako je komentirala jedna od stručnjakinja za kraljevsku obitelj, Angela Levin, ovaj potez zapravo je bio lukav način da se njih dvojica na iznimno diplomatski način maknu s popisa.

Kralj Charles III u 'The Repair Show' Izvor: Profimedia / Autor: Ian West / PA Images / Profimedia

Uz to je dodala kako bi javnost zasigurno bila bijesna ako bi kraljeve službene dužnosti obavljao njegov brat, princ Andrew, zbog čega je pohvalila monarhov potez i nazvala ga iznimno razumnim.

Do ovo promjene je došlo nakon što je princeza Anne sve češće morala od parlamenta tražiti dozvolu da djeluje u ime kralja, unatoč starim pravilima koji su je u tome spriječavali.