nema kraja razmiricama

Otkriven pravi razlog zbog kojeg Harry i Charles više ne pričaju

02.08.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Odluka princa Harryja da zaštiti svoju ženu Meghan Markle i njihovu djecu produbio je njegovu otuđenost od svog oca, kralja Charlesa. Mlađi sin britanskog monarha uskoro slavi 40. rođendan, no šanse da se pomiri sa svojom obitelji vrlo su male

Kad se vojvoda od Sussexa, vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo u svibnju na proslavi 10. godišnjice održavanja međunarodnog sportskog događaja Invictus Games, njegov otac je bio odsutan s ceremonije.

Postoji dublji problem

Njih dvoje se nisu uspjeli sastati tijekom Harryjeva posjeta, što je prinčev glasnogovornik pripisao kraljevom 'punom rasporedu'. Međutim, izvori bliski Harryju sugeriraju dublji problem. Harry je želio razgovarati o svojoj 'borbi za sigurnost' koja sudski traje više od četiri godine i vjeruje da kralj Charles, ima moć vratiti 'sigurnosne odredbe' (izvor iz palače rekao je za People da je ideja da je Harryjeva sigurnost u Charlesovim rukama 'potpuno netočna').

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Komunikacija se pogoršala

Obiteljski razdor koji je prvi put postao javan 2020. kada su se Harry i njegova supruga Meghan Markle povukli sa svojih kraljevskih uloga obilježen je žestokim napadima i neriješenim napetostima. Ali za Harryja nijedan problem nije veći od sigurnosti njega i obitelji, kažu za People više pouzdanih izvora. Unatoč pozitivnom susretu između oca i sina u veljači nakon kraljeve dijagnoze raka, njihova se komunikacija od tada pogoršala. Oni bliski princu Harryju kažu da monarh više ne prima pozive svog sina niti odgovara na njegove mailove.

'On je 'trenutačno nedostupan'', objašnjava Harryjev prijatelj. 'Na njegove pozive nema odgovora'.

tata ga otpilio

Princ Harry stigao na godišnjicu sportskih igara, kralj Charles odbio doći zbog vrtne zabave

Pogledaj galeriju

Stvari se zahuktavaju

Usred otuđenja, princ Harry i dalje je duboko zabrinut za sigurnost svoje supruge i djece, princa Archieja i princeze Lilibet, te je, prema izvorima, opetovano tražio pomoć svog oca.

'Harry je prestrašen i smatra da je jedina osoba koja može išta učiniti po tom pitanju njegov otac', kaže Izvor. Drugi izvor objašnjava: 'Harry je odlučan zaštiti vlastitu obitelj pod svaku cijenu.' Sada se stvari zahuktavaju. U dokumentarcu ITV-a Tabloids on Trial, koji je u Ujedinjenom Kraljevstvu emitiran 25. srpnja, princ Harry izrazio je svoje strahove od negativnog medijskog pritiska i napada na njegovu suprugu. Zbog toga nije doveo Meghan i djecu u Englesku.

SVE SE SNIMA...

Nisu se suzdržavali: Strastveni poljubac Meghan Markle i princa Harryja pred svima

Pogledaj galeriju

Neprobojan zid između oca i sina

Vojvoda od Sussexa također je vodio bitku na sudu, gdje je ranije ove godine izgubio svoju ponudu za vraćanje sigurnosti koju financiraju porezni obveznici.

Upravo ono što sprječava Harryja da osigura zaštitu koju traži je predmet žučne svađe. Ustavno, monarh nema ovlasti vlade u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ovlast davanja policijske zaštite pripada Izvršnom odboru za zaštitu autorskih prava i javnih osoba (RAVEC), koji djeluje u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Harry, čija je ponuda da osobno pokrije troškove policijske zaštite također odbijena na sudu, a on smatra da bi Charles kao kralj mogao intervenirati kako bi osigurao zaštitu. Problem je stvorio neprobojan zid između Harryja i Charlesa. Razgovor se sada prebacio s frustracije na 'potpunu šutnju' kralja.

nema odmora

Napokon dobre vijesti o kralju Charlesu: S osmijehom na licu vratio se dužnostima

Pogledaj galeriju

Izvori bliski vojvodi i vojvotkinji od Sussexa, koji su uspostavili novi život u Montecitu, u Kaliforniji, kažu da je palača svjesna onoga što se dogodilo kada je princeza Diana napustila kraljevski život. 'Charlesov strah je ponavljanje prošlosti. Kad se supruga razvela od njega preuzela je naslovnice, zasjenila njegov rad i postala globalna superzvijezda. Vidjeti sina kako odlazi sa suprugom nije bilo lako', navodi izvor.

Sigurnost je uvijek bila kamen temeljac zašto su Meghan i Harry odlučili otići. Vojvotkinja od Sussexa navela je negativne napise u tisku i nedostatak kraljevske potpore tijekom vremena dok je bila dio kraljevske obitelji kao razloge zbog kojih je razmišljala o samoubojstvu.

ZVJEZDANA EKIPA

Princ Harry ostavio kod kuće Meghan s djecom i otputovao na utrku Formule 1

Pogledaj galeriju

Par 'nije smatrao da ima izbora', tvrdi izvor. 'Jedina opcija bila je otići. Mislim da su mislili da će, ako izađu iz ovog cijele priče, biti manje fokusa na njih.' Sudski dokumenti također otkrivaju da je kraljica Elizabeta II, koja je umrla 8. rujna 2022., u dobi od 96 godina, smatrala 'imperativnim' da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa imaju 'efikasnu sigurnost' nakon odlaska iz obitelji. Unatoč tome, Harry je samo nekoliko tjedana kasnije obaviješten da je njihova policijska zaštita povučena.

Suočeni s pokrivanjem vlastitih sigurnosnih troškova i s prekidom financijske potpore od kralja, Harry i Meghan brzo su sklopili dogovore za stvaranje prihoda kada su došli u SAD 2020., uključujući Harryjev unosan ugovor o knjizi za njegove memoare iz 2023. i dokumentarni serijal Netflixa iz 2022., Harry & Meghan. Ključni faktor u njihovoj odluci da se presele u Kaliforniju bila je mogućnost privatnog osiguranja u SAD-u, ističu izvori iz njihovog kruga, ukazujući na svakodnevne prijetnje medija, potencijalne upade u dom i incidente poput potjere paparazza u New Yorku u svibnju 2023.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju

'Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priznaje brojne prijetnje protiv njih, ali nismo upućeni u konkretne detalje zbog nedostatka suradnje', kaže Joe Funk, viši potpredsjednik Torchstone Global Securitya, koji nadzire privatnu zaštitu para. Činjenica da su Harry i Meghan odstupili od kraljevske dužnosti ne bi trebala biti čimbenik u njihovoj zaštiti, kaže izvor. 'Bio dio kraljevske obitelji ili ne, on je kraljev sin.'

Neil Basu, bivši šef odjela za borbu protiv terorizma Metropolitan policije, progovorio je o činjenici da se Meghan suočavala s ozbiljnim prijetnjama dok je boravila u Ujedinjenom Kraljevstvu istaknuvši da su i Harry i Meghan imali najviše prijetnji unutar kraljevske obitelji. 'Harryjeva vojna služba i njegov brak sa ženom mješovite rase pridonose visokoj razini prijetnje', kaže Basu. Harryjev brat princ William naizgled se složio sa svojim ocem pa se svaka nada za pomirenje čini dalekom. 'Harryju ne bi ništa pružilo više sreće od mogućnosti ponovnog oživljavanja njegove veze s ocem', naglasio je izvor.

ludi za nogometom

Obuzele ih emocije: Princ William i George skakali od uzbuđenja na finalu Eura

Pogledaj galeriju