VAL NOSTALGIJE

Ovo su filmovi zbog kojih ćete se ponovo osjećati mlado

31.08.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Povratak u mladost nikad nije bio jednostavniji uz filmove koji nas vode u neka druga vremena.

Stariji filmovi uvijek donose val nostalgije. Možda nas vrate u određeni period života kada smo ih prvi puta gledali, možda nas podsjete na vlastite uspomene iz mladosti. Zato donosimo popis filmova gdje su odrastanje, zamršeni obiteljski odnosi, zaljubljivanje i prihvaćanje samog sebe integralni dijelovi filma – komponentne s kojima se svatko može poistovjetiti.

Šetnja za pamćenje (A Walk to Remember)

Volite filmove gdje likovi pohađaju srednju školu? Volite priče o prvim ljubavima? Onda je ovo film za vas. Landon Carter kažnjen je nakon tragedije novog učenika Claya te su mu dana dva moguća izbora: izbacivanje iz škole ili uključivanje u nekoliko projekata, dužnost domara i sudjelovanje u školskoj predstavi. Nakon odluke, Landon upozna Jamie Sullivan koja će mu preokrenuti svijet naopačke.

Povratak u Brideshead (Brideshead Revisited)

Dok je bio mladić, Charles Ryder upoznao je bogatu i religioznu obitelj Fylte s imanja Brideshead. Tamo se sprijateljio sa mladim Sebastianom makar je pripadnik srednje građanske klase. Charles je oduševljen grandioznim imanjem, ali i Sebastianovom sestrom Juliom. Njih dvoje zaljube se i požele sklopiti brak, ali Julina obitelj ne odobrava Charlesa jer je ateist. Tako su četiri godine prošle od inicijalnog upoznavanja troje junaka – ali će se morati ujediniti zbog smrtno bolesne Sebastianove i Juline majke. Zabranjena ljubav, mladenački zanos, poroci, drama, predstojeća smrt – drama je zagarantirana.

Prevaranti (The Grifters)

Tako se u Los Angelesu zatekla cijela obitelj prevaranta – Roy, njegova majka Lily Dillon i djevojka Myra. Žene u njegovom životu su iskusne prevarantice, dok je on tek jedan od sitnih prevaranta. Njihovo zbližavanje rezultirat će novim nevoljama koje su pune tenzija i akcije. Ako preferirate filmske naslove koji su žanrovski miks obiteljske drame i pregršt akcijskih scena, ovo je idealan odabir.

Soba s pogledom (A Room with a View)

Talentirani glumci, veličanstvena kinematografija, režija i glazba? Sve su to odlike filma Soba s pogledom. Radnja nas vodi u Italiju u kojoj se upoznaju dvoje mladih s različitim vrijednostima: Lucy je profinjena engleska dama na odmoru i jednog dana sretne Georgea čije nekonvencionalne i slobodne vrijednosti ne odgovaraju standardima visokog engleskog društva. Naposljetku se moraju rastati jer se Lucy vraća u Englesku i zaruči za bogatog Cecila. Lucy nije svjesna da će se uskoro suočiti s iskušenjem jer se George s ocem premjestio u njezino susjedstvo.

Maurice (Maurice)

Soba s pogledom i Maurice ekranizirani su prema djelima E. M. Forstera, a u ovom proslavljenom filmu jednu od glavnih uloga igra poznati glumac Hugh Grant. U filmu pratimo mladića Mauricea i njegove nevolje s prihvaćanjem vlastite seksualnosti početkom 20. stoljeća u Engleskoj. To uključuje raskol dugogodišnje ljubavi, prihvaćanje vlastitog queer identiteta, ali i pronalazak novog romantičnog partnera. Ljubav je naposljetku ipak moguća?

Sve filmove pronađite u ponudi Pickbox NOW streaming servisa.