PREMA ISTINITOM DOGAĐAJU

'Poštareva kći' - Zavodljiva priča temeljena na istinitim događajima

16.09.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Francuski film otkriva dirljivu priču o tome kako je jedan poštar svojim rukama izgradio idealnu palaču u Francuskoj

Prekrasan francuski biografski film Poštareva kći (The Ideal Palace) inspiriran je istinitim događajima o jednom poštaru, koji je svojim rukama izgradio palaču za svoju obitelj. Pogledali smo na Pickbox NOW i oduševio nas je, stoga vam donosimo osvrt na ovaj zavodljivi film.

U glavnim ulogama su francuski glumac Jacques Gamblin i francuska gluica i supermodel Laetitia Casta.

Inspiriran istinitim događajima

Radnja se odvija sedamdesetih godina 19. stoljeća, a poštar Cheval svaki dan hoda rutom od 32 kilomenta u planinama istočne Francuske. On je šutljiv, teško razgovara s drugim ljudima, a njegov život obilježen je tragedijama. Chevalova osobna priča kulminira u gradnju idealne palače, jedno od čuda Francuke.

Od riječnog kamenja, fosila, kamenčića i školjki, Cheval je izgradio fantastičnu palaču visoku 12 metara i dugu više od 30 metara. Na njoj je radio 33 godine, uglavnom pod svjetlom svijeća. Cheval je tvrdio da je inspiraciju uzeo u prirodi - ptice i kukci su mu govorili što da radi.

Film na zanimljiv način prikazuje prirodne ljepote, uspostavljajući zavodljivo raspoloženje izolacije i tišine, dok Cheval luta gore-dolje po planinama sa svojom poštanskom torbom. Nedavno udovica Philomene (Laetitia Casta) vidi njegovu dobrotu i snagu, a ne njegovu nespretnost. Vjenčaju se i imaju kćer Alice (Zelie Rixhon), koja Chevala nadahnjuje da izgradi nešto veličanstveno, istovremeno prekrasno mjesto za njezinu igru ​​i trijumf njegove mašte.

Zavodljivo ugodan, ovaj film ne razbacuje se emocijama, a to se uobličava s dirljivom, ali ne i pretjeranom, glazbenom pozadinom, usredotočujući se na snažan krajolik i Chevalov život unutar njega. Gamblinova izvedba je slično suzdržana, sa snažnim osjećajem čovjekovog nemira.

Dirljiva priča o umjetniku koji nije znao da je umjetnik

Joseph-Ferdinand Cheval, poštar u ruralnom kraju Istočne Francuske, nedvojbeno je imao pravo na biografski film. Isprva ismijavan, sada je hvaljen zbog onoga što je napravio. Cheval je bio odani poštar, hodajući od jedne farme do druge, po kiši ili suncu, prolazeći kilometre i kilometre dnevno. Prolazio je kroz posebno teške trenutke, ali ništa ga naposljetku nije spriječilo da dovrši djelo svog života, golemi spomenik od oblutaka i kamenja prikupljenih tijekom njegovih ruta. Cijela je "Idealna palača" sastavljena naizgled nasumično, ne pridržavajući se zakona arhitekture.

Nadahnut fotografijom hrama Angkor Vat koju je vidio u jednom časopisu, nevjerojatno djelo njegova života preživjelo je godine i godišnje ga posjećuje stotine tisuća ljudi.

Gledateljima se pruža prekrasan pogled na valoviti francuski krajolik u različita doba godine, koji se izmjenjuje s realističnim ruralnim interijerima. Otuda osjećaj potpunog uranjanja u svakodnevno Chevalovo okruženje. Jacques Gamblin izuzetan je u svojem portretiranju Chevala. Potpuno uživljen u ulogu, uspijeva prilično autističnog poštara umjetnika učiniti razumljivim i stoga dirljivim i privlačnim. Često tih ili neartikuliran, mucajući, Gamblin do savršenstva prenosi Chevalove neuobičajene stavove koje drugi često pogrešno smatraju ohološću ili nedostatkom empatije. Bez mnogo rečenica ili klimaktičkih scena za odigravanje, glumac ipak uspijeva nametnuti svoj lik, postupno nas približavajući nekome tko se isprva činio tako udaljenim. 

Zavodljivi francuski biografski flm Poštareva kći ima sve naše preporuke, a gledati ga možete na Pickbox NOW!