TUŽAN ODLAZAK

Preminuo Bora Đorđević

04.09.2024 u 08:43

Bionic
Reading

Kako su otkrili članovi Riblje čorbe na službenom profilu na Facebooku, preminuo je glazbenik i frontmen jednog od najpoznatijih rock bendova na Balkanu

'Poštovani prijatelji,

S tugom i žalošću obavještavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat Borisav Bora Đorđević.

Počivaj u miru, dragi naš Boki.

Borisav Bora Đorđević

1.11.1952.- 4.9.2024.'

Riječi su to napisane u objavi na službenom profilu na Facebooku Riblje čorbe, ispod koje su, u manje od pola sata, ispisane tisuće izraza sućuti.

Bora Đorđević preminuo je u ljubljanskoj bolnici u kojoj se borio s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, ali usprkos liječničkim naporima da naprave sve kako bi ga spasili, frontmen Riblje čorbe završio je na respiratoru, a potom i izgubio bitku s bolesti.

Životni put

Rođen 1. studenog 1952. u Čačku, gdje je završio osnovnu školu, Bora Đorđević s roditeljima se preselio u Beograd te je u tom gradu završio V. gimnaziju i upisao Pravni fakultet. Od njega je odustao nakon dvije godine, kada je pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, a nakon što nije 'upao' na glumu, odlučio se za kazališnu organizaciju te je ostao apsolvent.

Bora Đorđević Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages /PIXSELL

Glazbenim putem krenuo je 70-ih godina prošlog stoljeća, svirajući u raznim bendovima, među kojima je bio i Rani mraz, u kojem je surađivao s Balaševićem. Potom se 1978. pridružio grupi SOS, u kojoj su bili Rajko Kojić, Miroslav Miša Aleksić i Miroslav Vicko Milatović. Bend je naknadno promijenio ime u Riblja čorba i postao iznimno popularan diljem bivše države.

Bora Đorđević pisao je i tekstove za druge pjevače, poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden i Željka Bebeka. Inače, zbog svojih provokativnih i politički angažiranih pjesama s godinama je stekao reputaciju jednog od najkontroverznijih glazbenika bivše Jugoslavije.