tužna vijest

Preminuo legendarni glumac Duško Valentić, pamtit ćemo ga po ulozi Papundeka u 'Velom mistu'

09.06.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Vijest o smrti našeg poznatog glumca rastužila je glumački svijet u Hrvatskoj i regiji. Tijekom karijere ostvario je oko 60 televizijskih i filmskih uloga, a jednu od zadnjih imao je u seriji 'Kumovi' Nove TV gdje je tumačio lik Vjekoslava Cukele

Poznati glumac Duško Valentić preminuo je u svojoj 75. godini, objavio je u nedjelju Večernji list.

Među brojnim ulogama koje je Duško Valentić odigrao su one u 'Bečkim šumama'; 'Na tri kralja'; 'Dantonovoj smrti', 'Idiotu', 'Zlatarevom zlatu', 'Careva Kraljevna', i desetine drugih.

Osim bogate karijere u kazalištu Valentić je ostvario i zavidne uloge u filmovima i televizijskim serijama poput one u seriji 'Kuda idu divlje svinje' (1971.). Zatim slijedi Galićev film 'Tomo Bakran' (1978.), i nakon toga 'Novinar' (1979.), uloga Lojzeka u 'Horvatovom izboru'... U novije vrijeme (2007.) pojavljivao se u gostujućim ulogama u serijama 'Bibin svijet', 'Naša mala klinika', 'Zlatni dvori'. Iste godine dobiva prvu ulogu u jednoj telenoveli - tumači oca Vilka Oreškovića (Amar Bukvić) u 'Ponos Ratkajevih'. Jedna od zadnjih uloga bila mu je u filmovima 'Momo' te 'Lost Country' srbijanskog redatelja Vladimira Perišića. Napravio je i predstavu o beskućnicima s Nadijom Cvitanović, Ksenijom Marinković i Robertom Kurbašom.

  • +3
Duško Valentić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Rođen je u Pančevu 21. siječnja 1950., a u Zagreb se preselio kada je imao sedam godina, te se tamo i školovao. Dvaput je pao razred u zagrebačkoj VII. gimnaziji, te dok još nije položio maturu upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi put se pred kamerom pojavio u igranom filmu 'Imam dvije mame i dva tate'.

S 27 godina doživio je kliničku smrt. Tijekom služenja vojske u šest mjeseci imao je tri upale pluća i tijelo mu je bilo 'prekrcano' penicilinima. Iza njega su dva braka. Drugi s novinarkom Brankom završio je 2012. godine.