praznovjerja i kletve

Prokletstvo broja dva: Evo zašto Baby Lasagna ima jako dobre šanse za pobjedu

11.05.2024 u 21:52

Bionic
Reading

Kladionice su prijašnjih godina uspješno prognozirale pobjednike Eurovizije, a večeras su brojke na strani našeg Baby Lasagne. Čak ga zaobilaze i brojna praznovjerja koja prate Eurosong

Na večerašnjem finalu Eurosonga za pobjedu bori se 25 zemalja (nakon diskvalifikacije Nizozemca Joosta Kleina). Naš predstavnik Baby Lasagna nastupa 22. po redu. Naime, Baby Lasagna trebao je nastupiti 23. po redu, a nakon diskvalifikacije Nizozemca naš će predstavnik nastupiti 22. No važno je naglasiti da zbog promjene redoslijeda nastupa ne dolazi i do promjene brojeva kad se radi o glasanju. Za našeg predstavnika i dalje se glasa pod brojem 23.

A što se tiče kaladionica, naš predstavnik i dalje odlično stoji i vodi. Na listi je prvi i to s 44 posto, na drugom mjestu je Izrael i pjevačica Eden Golan s 21 posto, a na trećem Švicarac Nemo s pjesmo 'The Code' i 15 posto prognozirane šanse za pobjedom.

A te brojke itekako idu na ruku Baby Lasagani. Naime, Eurosong prati i niz kletvi i praznovjerja. Jedna od najpoznatijih je 'prokletstvo broja 2'. Zove se tako jer nijedna zemlja koja je nastupila s drugog mjesta u poretku finala nije nikad pobijedila na natjecanju. Zapravo, oni koji su bili drugi tijekom godina završili su zadnji devet puta (od toga tri puta s 'null points', najcrnjim scenarijem kada natjecatelj ne uspije osvojiti niti jedan bod. koji su se uvijek plašili). Zbog toga mnogi obožavatelji, medijski ljudi i umjetnici vjeruju da je drugo mjesto nastupanja 'prokleto'.

Baby Lasagna izašao je na pozornicu Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zanimljivo je i da je 16. mjesto u poretku slično prokleto' - niti jedna zemlja nije pobijedila nastupajući s te pozicije. Međutim, treba napomenuti da su brojne zemlje izborile svoje polufinale nastupom sa 16. mjesta, posljednji put Švicarska 2021. i Australija 2023.

Kvalificiranje iz polufinala s drugog mjesta u poretku također je vrlo rijetka pojava. Na primjer, 2014. i 2022. niti jedna druga zemlja u polufinalu (Latvija u polufinalu 1 i Izrael u polufinalu 2) nije prošla u finale, dok 2012. obje zemlje koje su bile druge u polufinalu (Island u polufinalu 1 i Makedonija u polufinalu 2) plasirala su se u finale.

Pobjednica iz 1957., Corry Brokken bila je prva žrtva ovog fenomena kada je nastupila druga na natjecanju 1958. na domaćem terenu u Hilversumu i završila posljednja. Jedini put kada je izvođač na drugom mjestu ostvario dobar rezultat bilo je drugo mjesto 1965. i treće mjesto 1997. i 2002.

  • +21
Baby Lasagna na generalnoj probi uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A tu je i 'kletva zelene boje' - vjerovanje da izvođači u zelenoj odjeći ili sa zeleno osvijetljenom pozornicom neće dobro proći, a s sigurno ih ima još nekoliko.

Kako god, Baby Lasagna nastupa 22. po redu, ne nosi ništa zeleno, a kladionice mu predviđaju 44 posto šanse za pobjedom. A je li sreća konačno na našoj strani, vidjet ćemo uskoro.