od 26. rujna u kinima

Psihološki misteriozni triler velikog Hirokazua Koreede

24.09.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Dobitnik nagrade za najbolji scenarij na festivalu u Cannesu te ujedno jedan od najboljih filmova godine ČUDOVIŠTE redatelja Hirokazua Koreede stiže u kina

Hirokazu Koreeda sasvim je sigurno jedan od najvećih i najvažnijih azijskih redatelja 21. stoljeća. Riječ je o filmašu koji je do danas snimio čitav niz hvaljenih i nagrađivanih filmova, a 2018. godine doživio je svojevrstan vrhunac s remek-djelom 'Obiteljske veze' s kojim osvaja Zlatnu palmu u Cannesu. Prošle se godine Koreeda vratio u Cannes sa svojim novim ostvarenjem, psihološkim misterioznim trilerom ČUDOVIŠTE s kojim je ponovno osvojio kritiku i publiku te više nego zasluženo pobrao nagradu u kategoriji najboljeg scenarija, stoji u najavi.

Kako je vrijeme odmicalo, a sam film se prikazivao na sve više i više festivala te kino dvorana postalo je jasno da će ČUDOVIŠTE završiti na listama mnogih uglednih kritičara kao jedan od najboljih filmova 2023. godine. Tako je i bilo. Dramski triler ČUDOVIŠTE do danas je osvojio niz nagrada i priznanja na raznim međunarodnim festivalima diljem svijeta te je vrlo brzo postao jednim od najboljih djela u bogatoj filmografiji ovog izuzetnog japanskog redatelja. Pozitivne kritike najčešće su bile upućene vrhunskoj režiji i scenariju, ali posebne hvalospjeve pobrali su Soya Kurokawa i Hinata Hiiragi, dvojica dječaka koji nastupaju u glavnim ulogama filma ČUDOVIŠTE.

Izvor: Društvene mreže

Dok ih nije pronašao, redatelj Koreeda prošao je mnogo audicija te u konačnici svoj izbor suzio na osmero djece od kojih su Kurokawa i Hiiragi dobili uloge. Tijekom održavanja audicija, Koreeda je isprobavao različite kombinacije s dječacima koji su bili u najužem krugu za uloge, a ono što ga je na kraju osvojilo bila je savršena kemija ispred kamere koju su Kurokawa i Hiiragi pokazivala. I uistinu, dvojica dječaka su zvijezde vodilje sjajnog Koreedinog uratka koji je ujedno postao i prvim njegovim filmom nakon više od dvadeset godina kojeg je režirao, a da ga nije napisao. Za scenarij je zaslužan Sakamoto Yuji s kojim je Koreeda prvi puta surađivao, ali prema kome osjeća iznimno poštovanje već dugi niz godina:

'Malo sam stariji od njega, ali živjeli smo u istim područjima, udisali isti zrak ispod tmurnog neba, pisali smo o zapostavljanju, kriminalcima te pseudo obiteljima. Naše priče oduvijek su doticale vrlo slične teme premda smo ih pisali u različitim vremenima. Međutim, jednako kao što su bile slične, bile su i različite; bilo je to kao da smo udisali isti zrak, ali ga na potpuno drugačiji način izdisali', u jednom je intervjuu rekao Koreeda u vezi njegove prve suradnje s Yujijem te nadodao: 'Ovaj put smo Sakamoto i ja snimili film uz koordinaciju našeg disanja. Priča koju smo ispričali uključuje djecu u maloj školi u malom gradu u Japanu.'