AFERA ZA AFEROM

Razvodi, preljubi, seksualne afere, golišave fotografije i droga: Skandalima koji potresaju britansku kraljevsku obitelj nema kraja

21.06.2020 u 17:02

Bionic
Reading

Već godinama afere i skandali ne zaobilaze britansko kraljevstvo. Razuzdanog i neposlušnog ponašanja, koje im ne priliči prema kraljevskim normama, bilo je u gotovo svakoj generaciji

Od pamtivijeka pa do danas najpoznatiju kraljevsku obitelj pratili su razni skandali. Ne kaže se bez razloga da je zabranjeno voće ono najslađe, jer upravo su na stvarima koje im ne priliče i koje su im branili posrnuli mnogi prinčevi, princeze, vojvotkinje i kraljevi britanske monarhije.

Zabranjenu ljubav u novijoj povijesti britanskog kraljevstva doživio je na svojoj koži sam kralj Edward VIII, stric današnje kraljice Elizabete II. Nakon svega godinu dana povukao se s vlasti, a sve zbog ljubavi kojoj se opirala njegova obitelj, ali i britanska politička scena. Kako bi mogao nastaviti vezu te ući u brak s dva puta rastavljenom Amerikankom Willis Simpson, kralj Edward VIII odstupio je s trona, a na njegovo je mjesto došao brat George VI. Bio je to skandal kakav se dugo na dvoru nije vidio.

Nakon što je abdicirao Edward VIII morao je napustiti London te je sa svojom odabranicom otišao u Francusku jer mu život u domovini sa suprugom, koju kraljevska obitelj nikad nije prihvatila, nije bio dozvoljen.

  • +13
Najveći skandali britanskog kraljevstva Izvor: Profimedia / Autor: akg-images / AKG / Profimedia

Sličan scenarij, ali s nešto većom kočnicom po pitanju osobne sreće, pamtimo i na primjeru princeze Margaret. Jedina sestra kraljice Elizabete II, u čijoj je sjeni odrastala, zaljubila se u oženjenog pripadnika kraljevske mornarice Petera Townsenda. Zbog ljubavi s princezom Peter se razveo i odrekao profesionalne karijere, no kraljica Elizabeta nije podržala ovu ljubav. Nakon pustih obećanja da će nakon nekog vremena njihova ljubavna priča ipak biti prihvaćena te nakon fizičkog udaljavanja ovo dvoje zaljubljenih ljudi princeza Margaret shvatila je da se to nikada neće dogoditi.

Nakon Petera ljubavnu je sreću pronašla uz fotografa Anthonyja Armstronga Jonesa, za kojeg se na koncu udala i s njim dobila dvoje djece. No njihova je sreća bila kratkog vijeka, a princeza je brzo pokazala svoj slobodan duh. Njezino razuzdano ponašanje, brojne javne prepirke sa suprugom, a na koncu i mnogo mlađi ljubavnik punili su krajem 70-ih godina sve medijske stupce.

Nakon princeze Margaret crnom ovcom kraljevske obitelji pokazala se princeza Diana. Dok ju s jedne strane britanska kraljevska obitelj nije mogla shvatiti i podržati neke njezine postupke, Diana je u javnosti bila omiljena, a takvom je ostala i danas, 23 godine nakon svoje smrti. Prvi put pokrenula je skandal u medijima kada je u javnost procurio snimak njezina privatnog razgovora s tadašnjim ljubavnikom Jamesom Gilbeyjem.

No nije bila jedina - u braku je nevjeran bio i njezin suprug, princ Charles. On je pak održavao vezu s neprežaljenom ljubavi iz mlađih dana Camillom Parker-Bowels, kojom se nakon razvoda i oženio. Kraljica Elizabeta II brzo je urgirala te poduzela sve korake kako bi se Diana i Charles razdvojili. Najstariji sin britanske kraljice i ‘princeza naroda’, kako su od milja nazivali Dianu, razveli su se 1996. godine.

Svojom famoznom rečenicom ‘bilo nas je troje u braku, pa je bila mala gužva’, princeza Diana u otvorenom je intervjuu potvrdila ono što se godinama pokušalo zataškati.

Uobičajeno poslušna, ni jedina kći kraljice Elizabete II, princeza Anne, nije ostala privilegirana u medijima. Princeza se udala 1973. za olimpijskog jahačkog prvaka Marka Phillipsa. Par je puno vremena provodio odvojeno i nisu bili sretni zajedno. U proljeće 1989. novine su došle do pisama koja je Anne pisao jedan od njezinih konjušara, Timothy Laurence. Sadržaj nije objavljen, ali su mediji napisali da su nevjerojatno intimna i ‘previše za podnijeti’. Godine 1992. Anne je obznanila da se razvodi i planira ponovno udati za već spominjanog Timothyja, s kojim je i danas u sretnom braku.

Jedan od najvećih skandala izazvala je Sarah Ferguson, poznatija kao Fergie. Ona se udala za kraljičina sina, princa Andrewa, a šest godina nakon velike svadbe paparazzi su je ulovili s drugim. Fergie je bila na odmoru s američkim financijskim savjetnikom Johnom Bryanom. Na jednoj fotografiji John joj je čak lizao stopala. Nakon toga Fergie i Andrew su se razišli, a razvod su finalizirali četiri godine poslije.

Njezinoj drami tu nije bio kraj. Prije deset godina Fergie je novinar News of the Worlda uhvatio voljnu da primi 4,3 milijuna kuna mita kako bi mu dogovorila upoznavanje s bivšim suprugom, princem Andrewom. Tad se Fergie pokajala zbog, kako je rekla, pogreške u procjeni.

No ni princa Andrewa nije zaobišao skandal, najteži u povijesti kraljevske obitelji. Upao je u nezgodnu situaciju zbog prijateljstva s američkim milijarderom Jeffreyjem Epsteinom, osuđivanim pedofilom.

Tada su se uz ime princa Andrewa vezala svjedočanstva djevojaka koje su navodno spavale s njim, a da nisu imale 18 godina. Virginia Roberts izašla je u medije sa svojom pričom o tome kako je imala seksualni odnos s princem u Londonu ranih 2000-ih, a Andrew je zbog toga na kraju odstupio s kraljevskih dužnosti.

Princ Harry nizao je skandale i priuštio svojoj obitelji brojne neugodnosti još od ranih dana. Tijekom odrastanja uhvaćen je na brojnim razuzdanim tulumima. Sa samo 17 godina probao je marihuanu i to priznao svom ocu Charlesu. Nekoliko dana nakon toga kraljevska obitelj složila se da mladi princ treba posjetiti centar za odvikavanje od ovisnosti kako bi na vrijeme uočio sve opasnosti droge. U siječnju 2005. Harry je pak izazvao zgražanje obitelji, ali i cijelog svijeta, kada je na naslovnicama osvanula njegova fotografija u nacističkoj odori.

Nakon toga, tijekom ludog tuluma u Las Vegasu mlađeg sina princa Charlesa i princeze Diane ulovili su potpuno golog.

Godine partijanja na koncu su se isplatile te je u studenom 2017. pred naciju doveo zaručnicu Meghan Markle, ali njegovi problem s obitelji tek su tada krenuli. Ovoga puta mnogo ozbiljniji od pubertetskih vratolomija. Zbog loših odnosa unutar obitelji, teškog pritiska javnosti i tabloida princ Harry i Meghan Markle u siječnju 2020. odlučili su se odreći kraljevskih titula i preseliti u Kanadu, a potom u Kaliforniju. Kraljica je podržala njihovu odluku nakon višesatnog sastanka na imanju u Sandringhamu.

Kada se na naslovnici francuskog tabloida Closer u ljeto 2012. u toplesu pojavila Kate Middleton, nastao je pravi nemir na dvoru. Paparazzi fotografije obišle su svijet, a nastale su u tajnosti dok se vojvotkinja odmarala sa svojim suprugom, princem Williamom na jugu Francuske. Kraljevski par brzo je podnio tužbu, a šest godina kasnije dobili su spor. Sada je sud u Versaillesu donio odluku kako se vojvotkinji od Cambridgea treba isplatiti 100.000 eura.

U posljednje dvije godine jedna je članica kraljevske obitelji najviše punila medijske stupce svojim privatnim problemima, obiteljskim razmiricama, glumačkom karijerom i teškim karakterom. Riječ je o Meghan Markle, a koja je na dan svog vjenčanja dijelom kapele u Windsoru hodala potpuno sama. Nazočnost njezina oca Thomasa Marklea nije bila moguća nakon skandala s paparazzi fotografijama koje je sam dogovorio.

Osim toga, imao je srčani udar zbog kojeg fizički nije smio putovati iz Kalifornije u London. Po medijima su vrlo često u negativnom kontekstu vojvotkinju Meghan povlačili i njezin polubrat i polusestra Samantha Markle.

  • +28
Nove fotografije Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia