6. rujna

Šesto izdanje Festivala Buke protutnjat će Tvornicom kulture

30.07.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Petak, 6. rujna 2024. // Zagreb, Tvornica kulture

Šesto izdanje Festivala Buke održat će se u zagrebačkoj Tvornici kulture! Festival Buke, poznat i pod nazivom Tvrdoval, po prvi put stiže u Šubićevu u petak, 6. rujna 2024. godine kako bi okupio sve ljubitelje tvrdog i žestokog zvuka – od sirovog rocka do brutalnog metala. Na pozornicu Velikog pogona stižu Doom Temple, Extroft, RIFFTREE, 10KRE i Savršeni Marginalci.

Doom Temple - Gasoline (official video) Izvor: Društvene mreže

Doom Temple novi je bend tvrdog vala koji se ove godine predstavio publici objavom debitantskog EP-ja „Moonrock Chronicles“ za izdavačku kuću PDV Records. Rock trio čine Karlo Lugarić na bubnju, Roko Ivan Divić na gitari te Karlo Orešić na basu i vokalu. Zimsko session okupljanje iznjedrilo je glazbu temeljenu na sludge metalu s debelom armaturom Black Sabbatha umočenom u ritamske podloge ranog Soundgardena. Britkim i kritičkim tekstovima Doom Temple iznosi emocije i frustracije svog naraštaja, a glasna je doza buke vapaj generacije Z prema konzumentskom društvu u kojem živimo.

Extroft - Veins (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

Lineupu se Tvrdovala pridružuje i Extroft - alternativni metal bend iz Valpova osnovan 2020. godine. Svoj zvuk definiraju kao groove metal s melodijama i utjecajima psihodelije, stonera, grungea i sličnih žanrova. U srpnju 2024. godine predstavili su svoj debitantski singl 'Veins' kojim najavljuju i svoj EP prvijenac.

RIFFTREE - Amplifier Pyramid (Single 2023) Izvor: Društvene mreže

Iz zagrebačkog undergrounda stiže RIFFTREE, power duo koji čine zaljubljenici u distorziju i glasna pojačala. U svom glazbenom izričaju kombiniraju elemente stonera, noise rocka te sludge i drone žanrova koji su često začinjeni psihodelijom. Početkom 2022. godine objavili su svoj eponimski EP, a drugo je izdanje 'Noise Worship' uslijedilo u rujnu 2023. godine. Svoj nastup definiraju kao eksploziju glasnoće, fuzza i sirove snage, a takvu će energiju donijeti i na Festival Buke.

10KRE - threeeyed Izvor: Društvene mreže

Na šesto izdanje najglasnijeg festivala stiže i trenutno najmlađa i najperspektivnija trojka žestoke scene – 10KRE. Mak Cvanciger na vokalu i gitari, Matej Tumpa na basu i Tin Jarić na bubnju zajedno sviraju od ljeta 2023. godine, a svoj zvuk baziraju na masnim riffovima i glasnim pojačalima. Mlada će trojka iz školskih klupa zasjati pod reflektorima Velikog pogona Tvornice kulture.

SAVRŠENI MARGINALCI "Trening za umiranje" official live video sa koncerta u Rijeci 1.12.2023. Izvor: Društvene mreže

Tvrdim će valovima zasurfati i Savršeni Marginalci - dobro poznata četvorka koju čine Suba, Zoki i Šoki iz Hladnog piva te Krmpa iz benda Deafness by Noize. Dio najveće hrvatske punk grupe pojačan vokalom neuništivog vođe DBN bande publici direktno u glavu i bez zadrške servira obožavana prva tri albuma Hladnog piva – 'Džinovski' , 'G.A.D.' i 'Desetka'. Svojim nastupima Savršeni Marginalci gase žeđ i nostalgiju za starim Pivom izvodeći neke od najvećih regionalnih punk albuma svih vremena.

Program Tvrdovala stvoren je kako bi promovirao mlade beskompromisne bendove koji se ne boje svirati glasno i energično, a šesto izdanje festivala početkom rujna u Tvornicu dovodi čak pet bendova - novih, ali i starih majstora s brojnim nastupima iza sebe. Festival Buke vol. 6 donijet će nezaustavljivu mješavinu žestine, glasnih gitara, masnih riffova i divljeg punka. Uz veterane tvrde scene, mladi će bendovi napokon dobiti priliku prezentirati svoj zvuk na velikoj pozornici u Šubićevoj.

Ulaznice po early bird cijeni od 8 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr. Regular cijena iznosit će 10 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 12 eura.