U NORVEŠKOJ

Sve je spremno za najgori scenarij: Kralj i kraljica planiraju vlastiti sprovod

08.10.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Norveški kralj Harald i njegova supruga, kraljica Sonja, započeli su s pripremama za najcrnji scenarij, a sve kako bi, kada dođe do datog trenutka, apsolutno sve bilo spremno za njihov sprovod

Prema pisanju Svensk Damtidninga, norveški kralj Harald i njegova supruga, kraljica Sonja, pripremaju se za najgori mogući scenarij. Ovi 87- godišnjaci trenutno su uključeni u planiranje ni manje ni više nego vlastitog sprovoda, a oglasili su se i iz palače s informacijama da su prvi aranžmani već napravljeni i da će država snositi troškove.

Iako nema nikakvih naznaka da bi uskoro bilo tko od njih mogao umrijeti, baš kao i u britanskoj kraljevskoj obitelji, ni u Norveškoj se ništa ne prepušta slučaju.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

'Dvor je započeo s radom u suradnji s kraljem i kraljicom i u skladu s tradicijom', stoji u službenom priopćenju palače. Otkriveno je i kako bi Harald i Sonja od države trebali dobiti 20 milijuna norveških kruna, odnosno oko 1,7 milijuna eura, za sarkofage, a sve to već se nalazi u važećem nacrtu proračuna parlamenta.

Kralj Harald i kraljica Sonja Izvor: Profimedia / Autor: Lise Aaserud / imago stock&people / Profimedia

I dok većina zazire od razmišljanja o smrti i planovima o vlastitom sprovodu, kralj i kraljica sami žele dizajnirati lijesove u kojima će biti pokopani. Time bi zapravo nastavili tradiciju jer je Haraldov djed, kralj Haakon VII pokopan u mramornom sarkofagu, dok je brončani sarkofag odabrao kralj Olav V.

Harald i Sonja će, baš kao i njihovi preci, biti pokopani u kraljevskom mauzoleju tvrđave Akershus u Oslu.