21. kolovoza

Svjetska premijera filma 'Majka Mara' Mirjane Karanović na 30. Sarajevo Film Festivalu

20.08.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Svjetska premijera filma 'Majka Mara' Mirjane Karanović bit će održana u srijedu, 21. kolovoza u okviru programa 30. Sarajevo Film Festivala

'Majka Mara' donosi snažnu priču o Mari, uspešnoj poslovnoj ženi, skrhanoj zbog prerane smrti svog sina Nemanje. Emotivno se otuđuje i odbija komunicirati s obitelji i prijateljima. Nakon što upozna Milana, Nemanjinog bliskog prijatelja, u odnosu sa njim pronalazi utjehu i mir. Kako se njih dvoje zbližavaju, otkriva se sve više činjenica o Nemanjinom životu i smrti, što Mari pruža priliku da se suoči sa vlasititim životom i emocijama.

Scenarij za film napisali su Maja Pelević, Ognjen Sviličić i Mirjana Karanović, dok je suradnik na scenariju bio Srđan Koljević. Glavne uloge u filmu igraju Mirjana Karanović, Vučić Perović, Boris lsaković, Jasna Žalica, Alen Liverić, Pavle Čemerikić, Jelena Ćuruvija.

Mirjana Karanović, rediteljka i glavna glumica je povodom svog novog ostvarenja rekla: 'Za ženе mojih godina važi da ne bi trebale otvoreno pričati o svojim strastima i željama. Kad se žena u ovom životnom dobu pokuša osloboditi tradicionalne uloge, mediji i javnost je nazivaju pogrdnim imenima. Zbog toga sam željela snimiti ovaj film i ispričati ovu priču. Željela sam ohrabriti druge žene i sve ljude koji osjećaju da su zarobljeni u određenim ulogama protiv kojih se njihov unutrašnji duh pokušava pobuniti. Ideja filma Majka Mara je da otvori skrivene prostore u ženskom biću, koji šokiraju iskrenošću. Da govorim o potisnutoj strasti prema životu, o Erosu koji daje energiju, a koji je stoljećima ograničavan i kontroliran društvenim pravilima. Željela sam dnapraviti film o hrabrosti i prihvaćanju. Očekujem burnu reakciju i radujem joj se'.

Izvor: Društvene mreže

Film 'Majka Mara' nastao je u koprodukciji nekoliko značajnih filmskih kuća iz regije, uz podršku europskih fondova. Producentica filma je Snežana van Houwelingen i producentska kuća This and That Productions. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Eurimages-a, Ministarstva kulture Švajcarske, te filmskih fondova Luksemburga, Švajcarske, Slovenije, Crne Gore i Sarajeva.