Tvornica kulture

The Jesus and Mary Chain u sklopu turneje ‘40 years’ uskoro stižu u Zagreb

06.08.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Srijeda, 28. kolovoza 2024. // Zagreb, Tvornica kulture

Nakon što su krajem srpnja započeli turneju po Australiji i Novom Zelandu, The Jesus and Mary Chain uskoro stižu i u Zagreb. U sklopu turneje kojom obilježavaju 40 godina postojanja, kultni bend otvorit će novu koncertnu sezonu u Tvornici kulture. Jedan od najutjecajnijih bendova u povijesti glazbe po prvi će put u Hrvatskoj izvesti svoje hitove u srijedu, 28. kolovoza 2024. godine.

The Jesus And Mary Chain - Silver Strings (Official Video) Izvor: Društvene mreže

The Jesus and Mary Chain krenuli su na drugi dio velike ‘40 years’ turneje. Bend će do 8. kolovoza svirati po Australiji i Novom Zelandu, nakon čega stižu u Europu. Prvi je datum rezerviran za Green Man Festival u Walesu, a samo dan kasnije pridružit će se sjajnom lineupu na portugalskom Vodafone Paredes de Coura festivalu. Nakon toga, njihove će hitove pjevati publika u Mađarskoj, Estoniji i Finskoj, a samo tri dana nakon češkog Trutnoff festivala jedan od najvećih britanskih bendova svih vremena premijerno će nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

The Jesus And Mary Chain - I Hate Rock 'N' Roll (Official HD Video) Izvor: Društvene mreže

Braća Reid svoju su veliku obljetnicu obilježili i albumom ‘Glasgow Eyes’ koji je objavljen u ožujku – prvim studijskim albumom nakon izdanja ‘Damage and Joy’ iz 2017. godine. Za ovu su važnu godinu braća najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, ‘Glasgow Eyes’ predstavljaju stapanje prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obilježava povratak korijenima. Album je snimljen u Castle of Doom studiju u Glasgowu, a Jim i William Reid potpuno su se predali kreativnom procesu. Ovim su pjesmama predstavili svoje novo poglavlje kojim kombiniraju mećavu melodije, feedbacka i kontroliranog kaosa, ljubav prema Suicideu i Kraftwerku te manje disciplinirane pristupe jazzu. Zvuk i energija i na ovom su izdanju ponovno svježi i radikalni te preliveni nepobitnim mračnim šarmom.

The Jesus And Mary Chain - Blues From A Gun (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

Neodoljivi outsideri počeli su djelovati 1984. godine kada su održali prvu svirku i svoje genijalne ideje počeli pretvarati u stvarnost. Odigrali su ključnu ulogu u formiranju podžanrova kao što su shoegaze i noise pop, a već su debitantskim izdanjem ‘Psychocandy’ osvojili kritičare. Drugim su izdanjem ‘Darklands’ potvrdili svoju genijalnost i lansirali se u zvijezde – album je dostigao peto mjesto na UK Album Chartu, a hit singl ‘April Skies’ zasjeo je na osmom mjestu u Ujedinjenom Kraljevstvu. S trećeg su se albuma ‘Automatic’, iz 1989. godine, posebno istaknuli singlovi ‘Blues From A Gun’ i ‘Head On’. Iako se bend nakon iznimno uspješnog desetljeća razišao, ponovno je okupljanje uslijedilo 2007. godine.

The Jesus and Mary Chain stižu Tvornicu kulture krajem kolovoza kako bi po prvi put s hrvatskom publikom podijelili svoje velike hitove. ‘April Skies’, ‘Just Like Honey’, ‘I Hate Rock 'N' Roll’ i ‘Head On’ orit će se Velikim pogonom, a mračni će škotski šarmeri napucanom setlistom začarati publiku te proslaviti 40 veličanstvenih godina postojanja benda.

U prodaji je još samo manje od 20% kapaciteta, a ulaznice po regular cijeni od 36 eura dostupne su u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr. Ako ih ostane, na dan koncerta cijena regular ulaznice iznosit će 40 eura. U prodaji su i ulaznice za VIP galeriju po cijeni od 58 eura.

Ako se koncert rasproda, neće se seliti u veći prostor.