RASPLIĆE SE KLUPKO

Šokantne optužbe u slučaju smrti Matthewa Perryja: Uhićeni osobni asistent i dva liječnika

15.08.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Vlasti u Los Angelesu izvršile su uhićenja u sklopu istrage o smrti Matthewa Perryja koji je preminuo u 2023. u dobi od 54 godine od akutnih učinaka ketamina. Za zločine, uključujući zavjeru za distribuciju ketamina, optuženi su osobni asistent preminulog glumca, dva liječnika kao i druge osobe

U dramatičnom obratu istrage smrti zvijezde serije 'Prijatelji', Matthewa Perryja, američke vlasti su podigle optužnice protiv pet osoba, uključujući njegovog osobnog asistenta i dva liječnika. Optuženi su za niz zločina povezanih s distribucijom ketamina, supstance koja je, prema navodima, doprinijela Perryjevoj smrti u listopadu prošle godine.

Federalni tužitelji u Kaliforniji tvrde da su optuženi formirali mrežu koja je Perryju, poznatom po dugogodišnjoj borbi s ovisnošću, nabavljala ketamin vrijedan tisuće dolara u tjednima prije njegove smrti.

Među optuženima su:

  • Jasveen Sangha, poznata kao 'Kraljica ketamina'
  • Dr. Salvador Plasencia, liječnik hitne medicine
  • Kenneth Iwamasa, Perryjev osobni asistent
  • Dr. Mark Chavez
  • Erik Fleming, Perryjev poznanik

Optužbe uključuju zavjeru za distribuciju ketamina, distribuciju koja je rezultirala smrću, posjedovanje metamfetamina s namjerom distribucije, te krivotvorenje dokumenata vezanih uz federalnu istragu.

Tužitelji tvrde da su optuženi koristili šifrirane aplikacije i kodirani jezik za komunikaciju o drogama, nazivajući boce ketamina 'Dr Pepper', 'limenke' i 'botovi'. Posebno uznemirujući detalj otkrivaju poruke između dr. P asencije i dr. Chaveza, gdje raspravljaju o tome koliko da naplate Perryju, cinično ga nazivajući 'moronom'.

tihi oproštaj

Cvijeće, crteži i ostali darovi: Dirljiv prizor ispred kuće Matthewa Perryja

Pogledaj galeriju

Ured medicinskog istražitelja okruga Los Angeles rekao je u izvješću o obdukciji objavljenom u prosincu da je Matthew Perry umro od 'akutnih učinaka ketamina'. Policija u Los Angelesu priznala je ove godine da radi sa saveznom Upravom za suzbijanje droga kako bi istražila otkud je Perry nabavio ketamin i je li stečen legalno.

Glumac, koji je postao superzvijezda zahvaljujući ulozi Chandlera Binga u seriji 'Prijatelji', otkriven je kako 'pluta licem prema dolje u grijanom kraju bazena u svom domu u Los Angelesu u listopadu 2023.

Poznat uzrok smrti

U izvješću obdukcije stoji da je Perry bio na terapiji infuzijom ketamina, ali je utvrđeno da ketamin u njegovom sustavu nije mogao biti iz njegove posljednje poznate terapije, na kojoj je bio otprilike tjedan i pol prije nego što je umro. Obdukcija je rekla da je razina ketamina pronađena u njegovoj krvi bila ekvivalentna količini koja bi se koristila tijekom opće anestezije.

Ured medicinskog istražitelja rekao je da su njegovoj smrti doprinijeli utapanje, bolest koronarne arterije i buprenorfin, koji se koristi za liječenje ovisnosti o drogama i protiv bolova.

Ovisnost o drogama i alkoholu

Perry je imao povijest ovisnosti o drogama i alkoholu, o čemu je pisao u memoarima 'Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing'.

''Htio sam podijeliti svoje iskustvo sad kada sam siguran da ponovno ne prelazim na mračnu stranu. Morao sam pričekati neko vrijeme dok nisam bio posve čist i daleko od dugogodišnjeg alkoholizma i ovisnosti o drogama. A najvažnije od svega je da sam bio prilično siguran da će moja priča pomoći ljudima', otkrio je za People slavni glumac koji je svoje šokantne memoare započeo otkrićem da je prije nekoliko godina zamalo umro u 49. godini.

Što je ketamin?

Ketamin je snažan anestetik s psihodeličnim svojstvima koji se sve više koristi kao alternativna terapija za depresiju, tjeskobu i druge mentalne probleme. Također se koristi i zlorabi rekreativno.

Njegovi efekti sežu unutar dva sektora podjele kontroliranih supstanci - u halucinogene i sedative. Upravo zbog svojih halucinogenih efekta postao je iznimno tražen. Upotreba ketamina razvila se od njegovog razvoja 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je korišten kao anestetik za ljude i životinje, a danas je najpoznatiji kao obećavajući tretman za tešku depresiju, ali i kao psihodelična droga za zabave.

Istraživanja koja je 2006. napravio Nacionalni institut za zdravlje pokazala su da intravenozna doza ketamina može ublažiti tešku depresiju i to u roku od samo nekoliko sati. Za razliku od njega, lijekovima poput Prozaca i Zolofta, koja se koriste za depresiju, potrebni su tjedni da olakšaju pacijentu stanje, a uz to i ne djeluju kod svakog pacijenta.Dvije godine nakon toga izvanredni profesor psihijatrije na Harvardu, Martin Teicher, izjavio je kako se upotreba ketamina smatra 'jednim od najvećih napredaka u psihijatriji u svijetu'. Nakon toga, 2019. Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje Spravata, spreja za nos i prvog antidepresiva na bazi ketamina.

Iako ketamin djeluje brzo, sami učinci nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana, a važno je napomenuti da je i rizik kod korištenja istog velik. Ketamin se rasprostranio i po noćnim klubovima i zabavama ponajviše zbog svoje sposobnosti da kod korisnika pruža osjećaj 'izvantjelesnog' iskustva i halucinacija na kratko vrijeme.

Predoziranje može rezultirati nizom simptoma uključujući amneziju ili napadaje, a može dovesti i do toga da osoba padne u nesvijest ili doživi opasno, usporeno disanje. Smrtni slučajevi su mogući ako se ketamin pomiješa s alkoholom.