intervju

Voditeljica emisije 'Gradiona' Ana Marija Percaić otkriva što je imperativ prilikom renoviranja: 'Ne isplati vam se štemati svježe obojen zid jer ste shvatili da nemate utičnicu za televizor'

29.05.2022 u 17:16

Bionic
Reading

Mnogi će priznati da ima nešto uzbudljivo u projektima uređenja prostora. Trenuci u kojima se možemo opustiti i možda ponešto novo naučiti, inspirirati ili ugodnim vizualima jednostavno obogatiti dan donose razne televizijske emisije, u čemu uvjerljivo prednjače inozemne produkcije. No i mi imamo jednu koja se gledateljima odmah uvukla pod kožu, a za nju je zaslužna Ana Marija Percaić, šarmantna glumica i dizajnerica interijera koja je i ovog puta rado za tportal predstavila novu sezonu

Ana Marija Percaić je 'šljakerica', voditeljica, koordinatorica projekta i izvršna producentica 'Gradione', emisije koju možete pratiti na RTL-u. Mnogi koji traže praktična rješenja za dizajn i opremanje interijera ne propuštaju je, a kroz taj lifestyle format naša simpatična sugovornica uspjela je razbiti stereotipe pa se, zahvaljujući njoj, žene sve češće primaju bušilice i renoviraju.

Što sve očekuje gledatelje u novoj sezoni? Što biste okarakterizirali kao highlight novih epizoda?

U novoj sezoni 'Gradione' imamo dosta novih momenata, čak tri nove rubrike: organizaciju stvari i prostora, do it yourself, te rubriku 'Grad i ona' s obzirom na to da renoviramo stan u staroj jezgri grada. U svakom slučaju, očekuje vas puno zanimljivih sugovornika i tema.

Jeste li zadovoljni reakcijama gledatelja? Javljaju li vam se s pitanjima, traže li savjete?

Da, reakcije su super, a gledatelji nam se javljaju na dnevnoj bazi. Čini mi se da su u zadnje dvije godine sve više krenuli u restauracije i renovacije i trebaju praktične savjete s terena.

S kojim poteškoćama ste se susretali na snimanju?

Uh... bilo je svega. 'Gradiona' je zaista zahtjevan format, organizacija snimanja koje prati otvoreno gradilište. Situacija nam se zna mijenjati iz dana u dan, nekada do kraja dana ni ne znamo hoćemo li snimati sljedeći dan ili ne. Srećom, imamo zaista genijalnu ekipu što se produkcije tiče, tu su naš redatelj Ivan-Goran Vitez, producentica Jelena Viljevac i glavni snimatelj Duje Miliša, ali i ekipa izvođača radova bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć! Hvala im na svemu!

Jeste li željeli učiniti nešto u serijalu, ali niste mogli zbog budžeta ili nekog drugog razloga?

Pa dobro, više ima onih stvari koje sam htjela pa sam se usred procesa predomislila i okrenula sve naopako... tipični Blizanac! Ovom prilikom se ispričavam svima koji su morali sudjelovati u tim izmjenama, htjeli - ne htjeli.

Što je po vama imperativ u kreiranju ugodnog prostora?

Ljudi! Kad god osmišljavam neki prostor, pokušavam uzeti u obzir to tko će biti u njemu i trudim se, osim na estetiku, paziti na to kako će se ljudi osjećati u njemu. Bitno mi je da prostor bude dom, a ne sterilno dizajniran prostor kojem smetaju ljudi.

Što bi po vama svatko trebao imati na umu prilikom redizajna prostora?

Angažirati stručnjake, arhitekta po mogućnosti, i obavezno napraviti projekte struje i vode - ne isplati vam se štemati svježe obojen zid jer ste shvatili da nemate utičnicu za televizor.

Kako biste opisali svoju inspiraciju i stil uređenja?

Nemam pojma! (smijeh) Jednostavno uđem u prostor i prilagodim uređenje zadanoj situaciji. Oni koji prate 'Gradionu' od prve sezone vidjet će da se stil uređenja jako razlikuje. Sjedim u prostoru neko vrijeme, pokušavam osjetiti vibru i stvari se same nametnu.

Koliko gluma i voditeljstvo imaju dodirnih točaka i sličnosti?

I jedno i drugo je izvođačka vještina za koju mi je drago što sam je izbrusila i uspjela ubaciti u svoj autorski projekt te tako zaokružiti sve tri stvari koje volim - glumu, dizajn interijera i voditeljski posao. Nadam se da se ljudima sviđa i da se prepoznaje dobra atmosfera sa seta i preko malih ekrana, a to je jedina stvar na kojoj zaista inzistiram - dobro raspoloženje, tona smijeha i hrpa fora na setu.

Glavna ste 'majstorica' u svom domu. Koliko vam u svemu pomogne Hrvoje? Je li i on vičan majstorijama?

Nije bio, ali je silom prilika morao postati uz mene i čini mi se da sve više uživa u tome. On je, za razliku od mene, puno pedantniji i kad se nečeg primi, savršeno to napravi.

Utječe li vaš privatni život na posao? Moraju li ta dva svijeta biti razdvojena?

Naravno da utječe, grozna sam po tom pitanju, uvijek nosim posao doma i, kad ne znam što i kako, Hrvoje je uvijek hladne glave i često pomogne rečenicom: 'Spusti loptu, prespavaj, razmisli, pa onda reagiraj.' Moram priznati da mi zaista pomaže u tim nekim situacijama kada bih reagirala impulzivno i vjerojatno napravila grešku.

Diže li vam se kosa na glavi od onih vječnih pitanja - kad ćete se vjenčati?

Da! I hvala vam što niste jedni od tih!

  • +4
Ana Marija Percaić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL