Talent od malih nogu

Amer Gojak je iz Dinama otišao u Torino, a njegovi nekadašnji treneri prisjetili su se kako je sve krenulo i istaknuli jednu njegovu veliku manu

09.10.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Amer Gojak je iz Dinama otišao u Torino na posudbu s obavezom kupnje na kraju sezone

Amer Gojak je nedavno iz Dinama prešao u Torino. Talijani će ga posuditi za milijun eura uz obavezu kupnje na kraju ove sezone za ukupno oko šest milijuna eura. Gojak je u Dinamo stigao iz sarajevskog Olimpika još 2015. godine, a od tada je za prvu momčad hrvatskog prvaka odigrao 160 utakmica i zabio 15 golova,te upisao 20 asistencija.

U Dinamovoj je svlačionici bio obožavan i bio je dobri duh kluba, a da ima i šaljivu crtu otkrio je njegov nekadašnji trener Mirnes Zec koji je Gojaka vodio u Novom gradu gdje je počeo karijeru. Sve je krenulo s 10 godina na jednom turniru u zagrebačkoj Kustošiji.

'Igramo prvu utakmicu, a ljudi sa strane dobacuju: ‘Ovaj mali je čudo’. Završi utakmica, a dolaze skauti i pitaju me: ‘Je li, gdje ste ovog malog pronašli?’. Tad je sve počelo', kaže Zec kojeg je Gojak znao i naživcirati:

'Odredio sam igrača koji će pucati, a to nije bio Amer Gojak. No, on je uzeo loptu i zabio u rašlje. Golčina! Iste sekunde sam ga izvadio. Pitao me: ‘Treneru, zašto?’. Odgovorio sam: ‘Amere, rekao sam da puca Ajdin’. To ga je jako naljutilo', otkrio je Zec, a prenosi penal.ba.

S 12 godina je otišao u Željezničar i tamo oduševio trenera Admira Adžema. Ubrzo je postao i najbolji pionir u BiH. 'Čuo sam da je mali dobar i odlučim ga staviti odmah u prvoj utakmici. Igrali smo s Travnikom i pobijedili 10:0, a Gojak je zabio dva gola. Mangup, kakav je bio, na sljedećim treninzima se iživljavao, nije htio dodati…', prisjeća se Adžem pa nastavlja:

'Dođe sljedeća utakmica, igramo protiv Borca, a ja ga stavim na klupu. Ljutit Amer kao ris. Sjećam se da je bilo poziva menadžeru kluba Amaru Osimu, no ubacio sam ga tek u drugom poluvremenu. Uvedem ga, a on ponovno zabije dva. To je bila prijelomnica u našem odnosu. Vidio sam da je nakon prve utakmice poletio i morao sam ga spustiti', otkriva nekadašnji Gojakov trener.

Adžem je Gojaka vodio i u kadetskoj reprezentaciji.

'Igrali smo protiv Belgije, a ja sam bio nešto uplašen. Dođe mi Amer i kaže: ‘Šefe, što vam je? Ajde, opustite se, zabit ću im dva komada i riješeno’. Ja mu kažem: ‘Amere, lako se tebi zajeba…, čeka nas ozbiljna utakmica’. Kad je došla utakmica, a Amer, Boga mi, zabije dva gola. I kaže: ‘Šefe, što je?’. On je rođeni strijelac, zabio je 15 golova u 20 utakmica', prisjeća se Adžem pa dodaje:

'On je rođeni pobjednik i to je njegova najveća kvaliteta. Ne voli gubiti. Prije mu je problem bio sebičnost, ali rekao sam mu da je jednostavnost savršenstvo. Sad igra upravo tako, vrlo racionalno.'

To ga je i odvelo do Torina u kojem će sigurno još popraviti taktički dio igre i obranu, te napraviti korak naprijed. U Dinamu je u pet godina ostavio dubok trag, a sada je vrijeme za Serie A.

Pogledajte još jednom najbolje golove 7. kola HT Prve lige.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.