OVAKO VIŠE NE IDE

Baldasar potpuno otvoren: Želi prodati Hajduk!

12.09.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potpuno je otvorio karte i najavio stečaj Košarkaškog kluba Split, dok će se Hajduk - ako ga se bude pitalo - uzeti navijačima i na javnom natječaju prodati zasad nepoznatim investitorima

Proteklih dana Baldasar je iznosio u javnost netočne podatke da dug splitskog kluba iznosi 124 milijuna kuna, iako se radi tek o knjigovodstvenim gubicima u proteklih pet godina koji uključuju i 39 milijuna kuna nastalih zbog neodržavanja Poljuda, za što je odgovoran upravo Grad Split. U studenome, međutim, na naplatu dolazi Hajdukov kredit od 30 milijuna kuna, a ako klub ne vrati barem jedan dio, bit će blokiran račun Grada Splita, vjerojatno na nekih petnaestak dana.

Odluku o eventualnom raspisivanju natječaja za prodaju Hajduka mogu donijeti vijećnici na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za konac rujna. Baldasar tvrdi da je to jedino realno rješenje jer preostaju još samo dvije opcije: ne činiti ništa i povećavati dugove, ili financijski pomagati klubu koji je u većinskom gradskom vlasništvu.

'Hajduk funkcionira sve lošije... Čekao se prijelazni rok i svi smo se nadali boljemu, ali to je loše odrađeno. Ne krivim ni Nadzorni odbor ni upravu, oni su učinili puno dobrih stvari - prije svega smanjili troškove. Promijenili su trendove i bez njih i projekta Naš Hajduk danas bismo vjerojatno razgovarali o minusu od 300 milijuna kuna. Iz kluba je izbačena politika i to je odlična stvar, ali Grad jednostavno nema novca za veliki Hajduk', smatra Baldasar.


Oko iznosa Hajdukovih trenutačnih dugova u Splitu se vodi velika rasprava: Baldasarovih 124 milijuna pokazalo se neistinitim, što je potvrdila šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić. Pred novinare je iznijela brojke po kojima klub danas formalno ima 88 milijuna kuna obveza - od toga je 18 milijuna knjigovodstvena kategorija i odnosi se na rezervaciju za sudske sporove. Trideset milijuna je kredit, a 40 milijuna dospjela potraživanja igrača, trenera i dobavljača.

Hajduk s druge strane očekuje 25 milijuna kuna od već obavljenih transfera pa se čini da je točna računica predsjednika Marina Brbića, koji tvrdi da su realne obveze danas oko 43 milijuna kuna.

Baldasar je uoči izbora obećavao referendum na kojemu bi se Splićani izjasnili o mogućoj prodaji simbola grada, no danas tvrdi da bi to 'oduzelo previše vremena'. No odluku o raspisivanju prepustit će Gradskom vijeću.