CHELSEA - BENFICA 2:1

Chelsea i drugu godinu zaredom uzima europski trofej

15.05.2013 u 22:40

Bionic
Reading

Branislav Ivanović zabio je u trećoj minuti sudačke nadokande za 2:1 odnosno pobjedu Chelseaja u finalu Uefine Europske lige. Prije toga gotovo sve je bilo u znaku Benfice, no Portugalci nisu zabijali

Nogometaši londonskog Chelseaja novi su pobjednici Europa lige. U finalu, odigranom u Amsterdam Areni, Chelsea je pogotkom Branislava Ivanovića u trećoj minuti nadoknade, pobijedio Benficu s 2:1.


Postao je Chelsea tako prvi klub u povijesti koji je u dvije godine uzastopno osvojio dva europska trofeja. Prošle su godine nogometaši kluba sa Stamford Bridgea osvojili naslov prvaka Europe, a ove su podigli pehar Europa lige. Time je Chelsea kompletirao i niz europskih trofeja, ima ih sada sva tri (Liga/Kup prvaka, Kup pobjednika kupova i Kup UEFA-e/Europa liga).

Benfica je, pak, izgubila sedmi europski finale zaredom. I ne samo to: prošlog vikenda je Benfica u nadoknadi izgubila vjerojatno naslov prvaka u domaćem prvenstvu (primljeni gol od Porta), a sada su pali u 93. minuti.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!


Nakon kornera kojeg je izveo Mata sjajno se 'u visine' vinuo Branislav Ivanović, udario glavom i smjestio sjajno loptu u suprotni kut vratiju Benfice. Bio je to kraj za momčad iz Lisabona koja je, objektivno, bila nešto bolja tijekom ovog finala.

No, Benfica zaslužuje i minus zbog svoje nekonkretnosti. U prvih 20-ak minuta ogleda tko zna koliko puta su igrači portugalske momčadi bili u suparničkom šesnaestercu, ali su se i stalno upuštali u beskonačna dodavanja. Tako je, zapravo, najbolju šansu u prvom dijelu imao na drugoj strani Frank Lampard koji je odlično potegao s 20-ak metara, ali je lelujavu loptu odlično odbio vratar Benfice Artur Moraes.

U 60. minuti je Chelsea poveo i to pogotkom Fernanda Torresa (šesti u Europa ligi u devet utakmica). Petr Čech je rukom poslao loptu sve do sredine travnjaka, ona je lagano zakačila Matu, odbila se do Torresa koji se prvo 'otarasio' Luisaa, potom i prošao suparničkog vratara i plasirao loptu u mrežu za 1:0.

Torresov gol za 1:0


Benfica je tada nasrnula još jače, postala je čak i nešto konkretnija, a izjednačila je iz jedanaesterca u 68. minuti. Nespretno je rukom igrao Azpilicueta, a iz penala je strijelac bio Oscar Cardozo.

Cardozo je zabio za 1:1


Prije ključnog Ivanovićevog pogotka mogao je Chelsea doći do gola i preko Franka Lamparda koji je fantastično pucao iz daljine, ali je lopta odsjela na gredi. No, imao je Chelsea nešto kasnije svog junaka u liku Ivanovića, nakon čijeg je pogotka krenula velika fešta Otočana.

Prošle godine nije igrao finale Lige prvaka, ali je trofej pobjednika podigao John Terry. Niti ove srijede se nije pojavljivao na travnjaku, ali je pehar iz ruku Michela Platinija prvo došao njemu i Franku Lampardu.

Ivanovićev gol za pobjedu Chelseaja