PLIVAJ ZADRE VOLIM TE!

Čudo u Zadru - izbor naj-sportaša bez košarkaša

16.01.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Jubilarni dvadeseti izbor najboljih sportaša Zadarske županije u organizaciji Zadarskog lista pokazao je kako je se odnos snaga u Zadru potpuno promijenio. Grad košarke postao je gradom vodenih sportova, a jedrenje i plivanje nekad nedodirljivoj košarci odmaknuli su miljama daleko

Od 15 dodijeljenih priznanja po izboru trideset zadarskih sportskih novinara deset potpisuju sportaši vezani uz vodu. Pola od tog broja otpada na plivače. Tri priznanja su završila u rukama jedriličara te po jedno u vitrinama Kluba skokova u vodu Zadar i Veslačkog kluba Zadar.

Među laureatima nakon godine pauze našao se i Luka Modrić koji je šesti puta izabran za najboljeg zadarskog sportaša u svijetu, dok su košarkaši Zadra ostali bez nagrade. Čast košarke obranile su drugim mjestom u konkurenciji ekipa košarkašice ŽKK Zadra.

Za najboljeg sportaša je izabran boksač Josip Bepo Filipi, nositelja srebrnih odličja s Mediteranskih igara i Prvenstva Hrvatske. Drugi u poretku je Nikola Bojo (Taekwondo klub Zadar), a treći Jurica Milin (Plivački klub Sv. Nikola) koji je na EP osoba s Down sindromom bio 2. (25 m leđno) i 3. (25 m delfin), dok je PH za osobe s invaliditetom osvojio 2 zlatne, 3 srebrne i 3 brončane medalje.

Najbolja sportašica i ove godine je Lucija Mijolović članica PK Zadar koja je na Europskom prvenstvu osoba s Down sindromom osvojila broncu na 200 m prsno dok je na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom osvojila impozantnih 5 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane medalje. Slijede je skakačica u vodu Marcela Marić iz KSV Zadar i plivačica Lucija Aralica iz KDP Donat.

Posada JK Sv. Krševan Šime Fantela i Igor Marenić poput Lucije je ponovila prošlogodišnji uspjeh te je proglašena najboljom momčadi. Na Mediteranskim igrama su bili zlatni, na Europskom prvenstvu brončani, a na Svjetskom prvenstvu 19. Na ISAF-ovoj ljestvici 2013. su završili na 3. mjestu. Drugo mjesto pripalo je četvercu VK Jadran, a treće Jedriličarima JK Uskok Pavlu Kostovu i Petru Cupaću.

Jedriličarke JK Uskok Enia Ninčević i Romana Župan najbolja su ekipa Zadarske županije za 2013. godinu. One su na Mediteranskim igrama bile srebrne, na EP 16., a na SP 17. Godinu su na ISAF-ovoj ljestvici završile na 12. mjestu. Drugoplasirana je ekipa ŽKK Zadar, a trećeplasirana ekipa PK Zadar.

Za nadu godine izabran je plivač PK Jadera Leo Bavdek.U kategoriji Zadrani u svijetu slavio je Luka Modrić u čije je ime nagradu primio otac Stipe, dok je Luka Baričević osvojio najviše glasova čitatelja te tako zaslužio Trofej Zadarski.