rijeka na maksimiru

Dinamo je željan osvete nakon poraza u Kupu, ali Rijeka četiri utakmice u nizu nije primila gol; evo gdje gledati veliki derbi

29.02.2020 u 10:37

Bionic
Reading

Dinamo i Rijeka danas (subota, 29. veljače, 17.30 sati, Arenasport 1) velikim derbijem na Maksimiru zatvaraju 24. kolo Hrvatski Telekom Prve lige.

Dinamo je nedavnim porazom od Rijeke na Rujevici već u četvrtfinalu zaključio svoj put u Kupu, a nakon te utakmice Bjelica ima problema s motiviranjem momčadi koja je ostala bez pravog rezultatskog motiva.

U prvenstvu je Dinamo od početka sezone nedodirljiv i trenutno ima ogromnih 12 bodova prednosti pred prvim pratiteljem Hajdukom, a s obzirom na nesretno ispadanje iz Europe i nedavno ispadanje iz Kupa, jedine natjecateljske utakmice do kraja sezone Bjelicu i njegove igrače čekaju u prvenstvu.

Vidljiv je manjak motiva kod ključnih igrača poput Petkovića pa Bjelica radi rotacije u početnom sastavu, a sam Dinamov trener zbog cijele situacije pokazuje nervozu pa je nedavno tijekom poraza od Osijeka imao neprimjeren verbalni ispad prema sucima zbog kojeg je zaradio mjesec dana suspenzije. Vratio se Dinamo pobjedama odmah u sljedećem kolu savladavši Inter pred svojim navijačima. Dobro je Dinamo u toj utakmici djelovao u napadu i trebao je s obzirom na broj prilika i više od tri puta zatresti mrežu Freliha, ali Bjelicu mogu zabrinuti neopreznosti u obrani među kojima je i neshvatljiva pogreška reprezentativnog golmana Livakovića prilikom prvog gola Intera.

Bjelici motiva protiv Rijeke ne nedostaje.

'Iza nas su dva poraza od Rijeke u Kupu, sve je to dosta svježe i bolno. Zbog toga sada želimo pred svojim navijačima pokazati da smo bolji od njih. Dobro smo se pripremili za ovaj derbi i imamo dovoljno razloga za optimizam. Uvjeren sam da će naša momčad imati jako dobru energiju za ovu utakmicu. Svima nam je jasno da nas očekuje težak zadatak jer se Rijeka stabilizirala kroz zadnje četiri utakmice u kojima nije primila niti jedan gol. Jako dobro funkcioniraju u novom sustavu igre i vrlo su nezgodni u tranzicijama. U napadačkom dijelu momčadi imaju jako puno kvalitete, međutim vjerujem da ćemo biti bolji u ovoj utakmici', kaže trener Dinama, a prenosi Dvoznak.com.

  • +12
Hrvatski Telekom Prva liga, 23. kolo, GNK Dinamo - NK Inter Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Pred utakmicom s Rijekom Bjelica nema značajnijih problema s izostancima. Prilikom najave susreta Dinamov je trener rekao kako mu na raspolaganju neće biti samo mladi Marin i Gvardiol, te važni stoper Perić koji je zbog teže ozljede zaključio ovu sezonu.

Dok je rezultat Kup utakmice Dinama i Rijeke kod Bjelice stvorio problem manjka motivacije, Rožmanovoj momčadi upravo suprotno djelovao je kao ključni akcelerator za podizanje samopouzdanja. Promijenio je za tu utakmicu Rožman sustav igre pa je Rijeka zaigrala s tri braniča u liniji, a to mu se definitivno isplatilo. Naime, mladi vratar Pandur četiri uzastopne utakmice nije primio gol iako je Rijeka u tom periodu igrala protiv Dinama, Slaven Belupa, Gorice i Osijeka, a s druge strane Rožmanova je momčad u svim tim utakmicama po jednom tresla suparničku mrežu. Zbog intervencije VAR-a pobjednički gol Čolaka u sudačkoj nadoknadi utakmice s Goricom poništen je zbog upitnog igranja rukom pa je u toj utakmici Rijeka podijelila bodove s domaćinom, no unatoč tome Rožman i svi u klubu s Rujevice moraju biti zadovoljni posljednjim uspjesima.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Emisiju 'Prva liga' možete gledati odmah nakon završetka posljednje utakmice kola. Više informacija OVDJE

Rožman zna da ga čeka teška utakmica na Maksimiru.

'O Dinamu se sve zna, više od dvije godine ne znaju za domaći poraz. Imaju neospornu kvalitetu, ali daleko od toga da mi nećemo pokazati što znamo. Za nas je ovo dobar izazov, pogotovo glede dinamike utakmice koja će sigurno biti na visokoj razini. Dinamo je suparnik na razini grupne faze Europske lige, čak i više od toga, što je meni dobro da vidimo gdje smo. Volio bih da nastavimo istim putem dalje, a igrači imaju jaku želju i motiv. Kvalitetu imamo i sada na terenu izgledamo uistinu dobro, momčad smo u punom smislu te riječi. To je jedini recept da pokažemo ono što znamo', kaže trener Rijeke uoči derbija s Dinamom.

  • +26
Četvrtfinale Kupa, Rijeka - Dinamo, 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Gostovanje na Maksimiru zbog suspenzije mora propustiti mladi veznjak Lepinjica kojeg bi u početnom sastavu trebao zamijeniti polivalentni defenzivac Capan, no s druge strane nakon odrađene suspenzije u konkurenciju za nastup vraćaju se stoper Escoval i glavni golgeter Čolak. Manjih problema s ozljedama imaju bek Raspopović i ofenzivac Andrijašević, ali oni bi trebali biti spremni za nastup protiv Dinama.

Nije nevažno spomenuti kako Dinamo na Maksimiru u Hrvatski Telekom Prvoj ligi nije izgubio 31 utakmicu u nizu - ima 28 pobjeda i tri remija. A baš je Rijeka posljednja odnijela sva tri boda s Maksimira, bilo je to još 28. travnja 2018. godine. No, ove sezone u prvenstvu Dinamo nije imao milosti - na Maksimiru je dobio Rijeku 3:0, a stradanje na Rujevici domaći bi najradije zaboravili jer 'modri' su u studenom prošle godine slavili čak 5:0.

Hrvatska 1. liga

Slaven Belupo-Varaždin0:0
Gorica-Istra 19613:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb23182356
2.Hajduk23135544
3.Rijeka23125641
4.Lokomotiva24124840
5.Osijek23108538
6.Gorica2497834
7.Slaven Belupo24651323
8.Inter Zaprešić24381317
9.Istra 196124371416
10.Varaždin24371416

Sljedeće utakmice

29.2.Osijek-Hajduk
29.2.Dinamo Zagreb-Rijeka
3.3.Lokomotiva-Slaven Belupo
3.3.Rijeka-Inter Zaprešić
4.3.Istra 1961-Osijek