cvitanović zna što mu je činiti

Dinamo na uzvrat u Albaniju stigao s dva izuzetno važna igrača

24.08.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Dinamo se prošlog tjedna mučio s albanskim Skenderbeuom i tek u sudačkoj nadoknadi stigao do izjednačenja 1:1. Međutim, Cvitanovićeva momčad izraziti je favorit, bez obzira na taj rezultat i ne uspije li u Albaniji (utakmica počinje u 20 sati) izboriti plasman u skupe Europske lige, bit će to veliki neuspjeh

Albanski Skenderbeu u prošlotjednoj je utakmici s Dinamom pokazao da nije momčad koju se smije podcijeniti. Iako je Dinamo u prethodnim susretima sa Skenderbeuom glatko dolazio do pobjeda, prošlog četvrtka na Maksimiru za remi su Cvitanovićevoj momčadi trebale sreća i sudačka pomoć. Dinamova je igra djelovala sporo i bezidejno, a igrači Skenderbeua su čekali  prilike iz kontranapada. Iz jedne takve situacije krajem prvog poluvremena Latifi je doveo Skenderbeu u vodstvo, no rezultatsku blamažu Dinama u posljednjim sekundama utakmice uspio je spriječiti izjednačujući gol Henriqueza.

  • +4
Europska liga, 4. pretkolo: Dinamo - Skenderbeu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U Albaniji još nije započela prvenstvena sezona, no tjelesna sprema igrača Skenderbeua vrlo je dobra jer su oni kvalifikacije za Europsku ligu započeli još krajem lipnja. Nakon dvije očekivane pobjede nad Sant Juliom iz Andore, momčad Skenderbeua iz natjecanja je izbacila favorizirane momčadi Kairata i Mlade Boleslav. Dajina momčad stigla je na korak do najvećeg uspjeha u klupskoj povijesti, no za plasman u grupnu fazu Europske lige Skenderbeu treba obranitit dobar rezultat iz Maksimira.

Svjestan je Daja da neće biti lako sačuvati mrežu netaknutom protiv Dinama:

'Pred nama je 90 težih minuta od onih u prvoj utakmici jer je sada pritisak dvostruko veći. Pred nama je vrlo snažna momčad koja je naviknuta na igranje u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige. Pritisak nije samo na igračima Dinama jer smo i mi odigrali neke vrlo dobre utakmice i sada svi mnogo očekuju od nas. Nadam se da će navijači biti uz nas i da će nam pomoći da ostvarimo san, a to je plasman u grupnu fazu Lige prvaka'.

Prilikom najave susreta trener Daja rekao je da samo branič Jashanica ima manjih problema s ozljedom, te da će se njegova spremnost testirati prije same uzvratne utakmice s Dinamom. Rekao je Daja da nakon dobre igre u Zagrebu nema razloga mijenjati sustav i sastav Skenderbeua.

Dinamo ne oduševljava u dosadašnjim utakmicama kvalifikacija za Europsku ligu. Nakon maksimirskog rezultatskog preokreta protiv neuvjerljivog norveškog Odda, Dinamo se u uzvratu namučio da odigra remi bez pogodaka i izbori plasman u playoff rundu natjecanja. Kada je ždrijeb trofejnoj hrvatskoj momčadi donio susrete s albanskim Skenderbeuom svi su u Zagrebu očekivali lagan put do nove europske jeseni, no očajna igra u prošlotjednoj utakmici dovela je Dinamo na rub eliminacije.

Trebat će Cvitanoviću u Albaniji mnogo bolja igra od one prikazane u prvoj utakmici. U prvenstvu je Dinamo pobjedom nad Slavenom obranio tri boda prednosti nad drugoplasiranim Hajdukom, no rano ispadanje iz Europe zasjenilo bi do sada rezultatski dobro Cvitanovićevo otvaranje sezone.

Cvitanović je prilikom najave uzvrata pokušao smanjiti pritisak kod svojih igrača:

'Nema tragedije u životu i nogometu. Samo postoje tragedije u privatnim životima. Sport je uživanje, zabava i trebamo uživati u ovome. Veselim se utakmici i želim pobijediti. Trebamo biti bolji, igrati bolje i pobijediti. Ako budemo igrali kao prvu utakmicu, ovisiti ćemo o domaćinu. Ponavljam, došli smo igrati nogomet. Nema kalkulacija. Nismo gledali na prvu utakmicu kao da ćemo ju riješiti s lakoćom. Odigrali smo onako kako smo trenirali, a ovdje smo došli proći u Europsku ligu'.

Razlog za optimizam pred uzvratom u Albaniji Cvitanović može pronaći u činjenici da su se treninzima Dinama nakon oporavka od ozljeda vratili kapetan Antolić i najbolji ofenzivac Soudani.