KLADITE SE PAMETNO

Dr. Ivo je pretvorio Beckera u pacijenta

11.08.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Kad je netko Top 30 s 35 godina, onda ne možemo govoriti o pehu. Kaže se da tko živi od mača, od mača i umire. Karlović je u karijeri dobio puno tijesnih mečeva, susreta u kojima bi doslovno poen-dva presudio. Ove sezone ima čak četiri ATP finala. U dvorani, na zemlji, na travi i betonu. To je nevjerojatan uspjeh i dokaz koliko je zapravo podcijenjen. Izgubio je sva četiri finala, svaki put u tie-breaku zadnjeg seta. Svaki put su nedostajale nijanse, no zadnjih par poraza sigurno peče još više.

Nakon što je izgubio dva finala zaredom u tie-breaku trećeg seta, uslijedila su dva poraza koja mu idu na dušu. Protiv Johnsona je imao dvije vezane meč-lopte. Riskirao je izlaskom naprijed na drugi servis i dobio povratnu loptu u noge. Izgubio je taj meč. Prošli tjedan je imao set i 5:2 u tie-breaku drugog seta protiv grogiranog Gasqueta. Ponovo je zakazao prvi servis. Ponovo je letio naprijed nakon drugog i poeni su završili na strani Francuza koji se provukao, pa odustao od turnira. Nismo išli u zbrajanje bodova, ali vjerojatno bi se borio za Top 20 da je na tih par zadnjih turnira reagirao bolje. Nijanse su nedostajale i svaki put je vjerni servis zakazao.

Beckeru je vrlo vjerojatno pao mrak na oči nakon ždrijeba, no o tome ćemo kasnije. Nijemac također više nije u cvijetu mladosti, a karijera mu doživljava novi uspon. Prije manje od dva mjeseca je došao na rub osvajanja Hertogenboscha. Bio je nedodirljiv dva seta, no Bautista se ipak provukao nekako. Nakon toga je uslijedilo polufinale Atlante, gdje je doduše imao naklonjen ždrijeb, a na zadnjim turnirima je igrao kvalifikacije. Zakazao je prošli tjedan. Izgubio je od Martina koji ima problema i na challengerima. Baš poput Karlovića, ponekad previše ovisi o tie-breaku. Izgubio je jedan od Francuza, no za vikend mu se vratilo.

Nijemac je i ovdje krenuo kroz kvalifikacije. Protiv Ita je bilo lakše nakon tijesnog prvog seta. Ipak je Japanac challenger materijal i propustio je sedam od devet break-lopti. Pomogao s dvostrukim greškama kad je bilo najpotrebnije. Jaziri je bio vrlo tvrd orah. Tunižanin je prošli tjedan umalo dobio Čilića. Imao je i nekoliko vrlo dobrih nastupa uz to. Odveo je Nijemca u tie-break trećeg seta i drugi tjedan zaredom na taj način ispao. Becker se provukao. Gubio je s brekaom u trećem setu, a u tie-breaki je osvojio četiri poena zaredom nakon što je Jaziri imao vodstvo 5:3.

Sad se možemo vratiti na početak i objasniti zašto je vjerojatno pao mrak na oči Beckeru kad je vidio ždrijeb. Karlović igra tijesne mečeve sa svima, bez obzira na renking i zato vrlo rijetko nekog može više puta dobiti zaredom, kao i obrnuto. Protiv Beckera, iz nekog razloga, ima savršen omjer. Dobio je svih šest mečeva na tri različite podloge. Iako je osam setova otišlo u produžetak, svih osam je dobio Hrvat. Samo je jedan set u tih šest susreta otišao na stranu Nijemca i to će svakako biti velika prednost za Karlovića. Mnogima je nabio kompleks u svojoj karijeri. Kod Beckera je to već na pragu medicinske dijagnoze.