Amerikanka u fokusu

Emma Navarro je najluđa priča Wimbledona; ona je kći milijardera, a uz to sjajno igra

16.07.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Za hrvatske ljubitelje tenisa najvažnija priča ovogodišnjeg Wimbledona bilo je polufinale sjajne Osječanke Donne Vekić. No u svijetu je najviše reflektora usmjereno na Amerikanku Emmu Navarro, makar je dogurala 'samo' do četvrtfinala. Glatko je pobijedila Coco Gauff, ali naslovnice je (nepravedno) najviše okupirala zbog svog milijarde dolara vrijednog obiteljskog nasljeđa

Emma Navarro je pobjedom nad drugom igračicom svijeta (već je ranije svladala još jednu 'teškašicu', Arinu Sabalenko) odmah proglašena zvijezdom koja nailazi i koju treba pratiti, makar s 23 godine i nije baš djetešce. Osim toga, do Wimbledona je bila u prvih 20 igračica svijeta, s turnirskom zaradom od 1,8 milijuna dolara. Pa opet, odmah uz podatak o uspjehu u Londonu istakne se, ne naročito diskretno, da je bogatija od Đokovića, Federera i Nadala zajedno ili tako neki drugi 'važan' podatak.

A zapravo se radi o iznimno talentiranoj tenisačici koja je do sadašnje pozicije došla nakon samo nešto više od godinu dana ozbiljnog tenisa. Osim toga, ove godine osvojila je svoj prvi WTA turnir u australskom Hobartu, a od četiri grand slama, osim četvrtfinala Wimbledona, do kojeg je došla pobjedom nad Naomi Osakom u drugom kolu, već je zabilježila treće kolo na Australian Openu i četvrto kolo u Roland Garrosu.

Kći bankarskog milijardera koja se posvetila samo tenisu

To što je kći bankarskog milijardera Bena Navarra ('težak' je milijardu i pol dolara) sigurno joj nije odmoglo, jer za razliku od brojnih kolegica i kolega, nije imala problema s financiranjem u ranim danima. Navarro stoji iza jake Credit One Bank, a u Charlestonu u Južnoj Karolini, gdje obitelj živi, pokupovao je silne nekretnine. To uključuje brojne raskošne povijesne zgrade, kakve je nekad imala stara južnjačka aristokracija, među njima su i lokalne ikone poput Charleston Hotela.

  • +8
Emma Navarro - američka tenisačica Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

No nisu joj očeve milijarde donijele talent, bez obzira na to što je prvi nastup na nekom WTA turniru imala 2019. na Charleston Openu, čiji je vlasnik - gle čuda - Navarro. Inače, ovaj milijarder odnedavno je vlasnik i turnira iz serije Masters u Cincinnatiju, a kupio ga je za nešto više od 300 milijuna dolara. Zato je obitelj Navarro 2019. proglašena teniskom obitelji godine u Južnoj Karolini.

Rođena u New Yorku, Emma je djetinjstvo provela u Charlestonu, a natjecateljski tenis počela je igrati na Sveučilištu Virginia. Ipak, počela je puno ranije, u četvrtom razredu osnovne škole:

'Ustajala sam u 5.45 i onda sat vremena trenirala prije škole. Nakon nastave vraćala sam se na teren, potom odlazila kući, dovršila domaću zadaću i odlazila na spavanje dovoljno rano da sutra mogu sve to ponoviti.'

Svoje dosadašnje uspjehe pripisuje ocu

Vrata profesionalnog svijeta otvorena su joj titulom studentske prvakinje SAD-a 2021., koju je osvojila kao brucošica. I otad zapravo samo raste, s prošlomjesečnim 17. mjestom na WTA ljestvici kao dosad najboljim rankingom.

Kad je igrala protiv Gauff na centralnom terenu All England kluba, tabloidi su se zabavljali nabrajanjem predstavnika britanskog plemstva i globalnog jet-seta koji su došli gledati taj dvoboj. To je jednostavno svijet kojem Navarro pripada, pa zato valjda i nije bila impresionirana, nego je sprašila drugu nositeljicu 6-3, 6-4.

Za svoje dosadašnje uspjehe zasluge pripisuje ocu, no ne zbog onoga što bi vam prvo palo na pamet.

'Moram mu odati priznanje. On je vjerojatno najpametniji čovjek kojeg poznajem, a tijekom godina je mnogo te pameti prenio na moju braću i sestre i mene. Naučio me puno toga o perspektivi koju moram imati da uspijem', kazala je u jednom intervjuu.

Takva ozbiljnost i predanost radu kao putu do uspjeha očito joj je u obitelji. Njezin djed Frank Navarro unuk je doseljenika talijanskog i hispano podrijetla koji su u 'zemlju velikih mogućnosti' stigli preko otoka Ellis. Osim po sportskom radu, poznat je kao jedan od modela na slici 'The Recruit' velikog američkog umjetnika Normana Rockwella. O Benu smo već rekli sve što je trebalo, a sada u teniski vrh polako nadire i Emmina sestra Meggie, trenutno još u sveučilišnoj konkurenciji, u kojoj je starija sestra stekla neprikosnoveni ugled.

Tata Navarro jednom je priznao da je tenis donio mnogo njegovoj obitelji. U drugim teniskim obiteljima to obično znači da su financijski profitirali, no kod Navarrovih je on, kaže ovaj bankarski tajkun, bio 'mjesto koje je njegovu djecu naučilo radnoj etici, razvijanju prijateljstva i pripremilo ih na razočarenja, poraze, pa i povremenu nepravdu'.

Zato je, kazala je Emma za Charleston Magazine prije nekoliko godina, tenis i napravio sportom svoje obitelji.

'Imam dvojicu starije braće i obojica su igrala. Čim sam dovoljno odrasla da mogu držati reket, i ja sam bila na terenu s njima', kazala je tada. Otac je od početka bio uz nju pored terena, pružajući joj svaku pomoć, od nalaženja trenera nadalje. To je ona dimenzija koju smo spomenuli govoreći o olakšanim prvim koracima. Pitajte one koji su krenuli od nule, recimo Gorana Ivaniševića, koliko to znači.

Naravno, mnogi ne bi uspjeli izvući najviše iz takve prilike, a Emma očito ne spada među takve. Pitanje je dana u kojem će ući u istinsku elitu, prvih deset na WTA ljestvici. A onda je samo nebo granica.

Bogatašice u bijelom

Inače, Emma Navarro nije jedina bogata nasljednica na WTA Touru. Amerikanka Jessica Pegula, danas peta igračica svijeta, dolazi iz obitelji čija je glava naftni i sportski tajkun Terry Pegula s imovinom vrijednom sedam milijardi dolara, što ga čini 365. najbogatijim čovjekom svijeta. Unatoč boljem plasmanu, Navarro je i dalje zanimljivija medijima, vjerojatno zbog godina, jer Pegula je već prešla 30.