VELIKA POBJEDA

Emotivni i iskreni Dino Rađa o dugo čuvanoj tajni!

20.03.2014 u 19:53

Bionic
Reading

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, Dino Rađa, punih 20 godina čuvao je tajnu koja je, zahvaljujući HRT-ovoj emisiji '8. kat', izašla u javnost

Oni koji dobro poznaju Dina Rađu, inače oca troje djece, znaju kako je veliki dobrotvor, ali uz to i ljudina. Uvijek iskren i otvoren, a opet s druge strane – poseban.

Tako je za vrijeme kvalifikacija za Eurobasket 1993, koje su se igrale u poljskom Wroclawu, doznao od liječnika reprezentacije Jaroslava Soudila kako se u Osijeku rodio dječak po imenu Josip kojem je otac svega nekoliko dana prije nego je došao na svijet poginuo u Domovinskom ratu.

Dino je, u tajnosti, naravno, vrlo brzo kontaktirao Josipovu majku i odlučio im je pomoći. U društvu Josipa i majke vidjeli smo ga i 1999. kada je sa svojim tadašnjim klubom Zadrom gostovao u Osijeku. Na naše pitanje tko mu je taj šestogodišnji dječak samo je kratko rekao: 'Moje malo kumče!'

Punih 15 godina kasnije njegovo 'malo kumče' izraslo je u 21-godišnjaka za kojeg je zahvaljujući HRT-ovoj emisiji doznala cijela Hrvatska.

'Zahvaljujući liječniku doznao sam za Josipa i mogu vam reći, iako dosad nisam govorio o toj temi, da sam ponosan na Josipa jer je izrastao u pravog momka koji je redovito bio jedan od najboljih učenika, a sada je uspješan student medicine u Osijeku. To smatram i svojom velikom pobjedom', kazao je za tportal.hr Rađa.


Iako o ovoj temi Rađa dosad nije govorio, za tportal.hr otvorio je dušu.

'Meni je to što mogu nekome pomoći super osjećaj, iako moram reći kako mi je glupo o tome razgovarati jer ne želim sebi davati na važnosti. Da sam to želio, ova priča bi i prije izašla u javnost. Želim naglasiti kako nije to ništa posebno, momak je bio u teškoj situaciji i pomogao sam mu. Ne bih to nazvao nikakvim herojskim dijelom', iskren je bio Rađa iako je i sam svjestan kako vrlo mali broj ljudi u Hrvatskoj, koji imaju mogućnosti, na sličan način pomaže onima kojima je to potrebno.

Kaže kako je sretan jer je pomogao Josipu i njegovoj majici i da nema baš povjerenja u razne humanitarne udruge jer, kako kaže, 'nikad ne znaš gdje će taj novac završiti jer je sve podložno pokvarenim stvarima'.