TPORTAL U DONJECKU

Evo dokaza koliko su svi ludi za Darijom Srnom!

  • +2

Šahtar Donjeck i Donbas Arena

Izvor: tportal.hr / Autor: Vlado Radičević

Bionic
Reading

Na centralnom ulazu na stadionu Šahtara Donbass Arenu, koji je svečano otvoren prije četiri godine, nalazi se veliki plakat s likom hrvatskog reprezentativca Darija Srne uz poruku: 'Hvala, Dario - 10 godina u Šahtaru' ili u originalu 'Spasiba, Dario'

Koliko je 31-godišnji Metkovac Darijo Srna popularan u Donjecku, gdje je otišao 2003. kao mladi igrač iz splitskog Hajduka, govori podatak kako je njegov originalni dres s brojem 33 danas daleko najprodavaniji u službenom fan shopu Šahtara. Kažu da ga prodaju oko 20% od svih dresova igrača među kojima je i onaj Eduarda da Silve. Cijena od čak 120 eura za originalan dres očito nije problem pravim navijačima...

Da je Srna već godinama omiljeni igrač velikog bossa Šahtara Rinata Ahmetova, nije nikakva tajna. Svih ovih godina Srna je ostao vjeran klubu i gradu koji danas smatra svojim drugim domom. Ukratko, u Donjecku su svi ludi za Srnom.

Ukrajinac Roman, kojem je Srna omiljeni igrač, došao je u fan shop kupiti njegov dres, zatim šal Šahtara i još neke suvenire. Kada je shvatio da smo iz Hrvatske kazao nam je:

'Darijo je najbolji nogometaš u 20 godina kojeg sam vidio. Zaista tako mislim jer na terenu radi razliku. Navijači ga obožavaju, kapetan je Hrvatske i Šahtara i moram vam reći da smo ovdje u Donjecku svi jako ponosni smo na njega. Vi Hrvati imate odličnu reprezentaciju koja bi mogla daleko na Svjetskom prvenstvu u Brazilu', kazao nam je Roman ispred Donbass Arene, stadiona koji svojim modernim izgledom i svime što pruža oduzima dah. Njegova izgradnja koštala je oko 400 milijuna eura, a posebno su ponosni što je na svečanom otvaranju 2009. pjevala Beyonce. Stadion ima točno 52.518 sjedalica od kojih je polovica zauzeta (godišnje karte, nasljedstvo...), a da se trava tretira kao najfiniji tepih mogli smo se uvjeriti u obilasku stadiona kada je završio posjetom svlačionici Šahtara u kojoj dominira slika sveca zaštitnika svih rudara koju je zabranjeno fotografirati.

Zanimalo nas je li zahvaljujući našem Dariju to ime danas popularno u Donjecku, a odgovor Romana nas je oduševio:

'Ljudi se posljednjih godina, od kada je Darijo daleko najpopularniji igrač Šahtara, odlučuju sinovima dati ime Dario (bez J op. a.). To ime u Ukrajini je bilo nepoznato, a sada zahvaljujući vašem igraču puno dječaka nosi to ime. Tko zna, možda i ja jednog dana svom sinu dam ime Dario', dodao je sa smiješkom Roman.


Na temu Srne kazao je još:
'Iz Hrvatske ste? Osim Srne, imate vi još vrhunskih igrača kao što su Modrić, Mandžukić ili prije Šuker, Prosinečki… Darijo je ovdje u Donjecku već deset godina i volio bih da ostane još barem toliko.'

Dodajmo još kako je zbog obaveza prema reprezentaciji Hrvatske Darijo - na dan kada je ekspedicija Medveščaka (u petak igraju protiv Donbassa) stigla u grad - u društvu supruge Mirele otišao u Zagreb.

Uživo se uvjeriti u njegovu popularnost u Donjecku, gradu u kojem se na svakom koraku vide ožiljci komunizma, bilo bi nešto posebno.

Svlačionica Šahtara u kojoj je sjedalica Srne omiljeno mjesto za fotografiranje