MNOGO JE KRITERIJA

Evo tko su najvredniji hrvatski nogometaši na ulasku u 2020.; Luka Modrić jedva upao u TOP 10

31.12.2019 u 21:49

Bionic
Reading

Iza nas je još jedna godina, nogomet je po običaju bio najviše u fokusu hrvatske sportske javnosti pa je zanimljivo pogledati kakva je situacija s vrijednostima hrvatskih nogometaša odnosno koji su naši igrači najviše na cijeni

Specijalizirana inozemna stranica za transfere transfermarkt.de procjenjuje svakog profesionalnog nogometaša na svijetu te sadrži najveću i najrelevantniju bazu podataka o tržišnoj vrijednosti.

Kriterija za to je mnogo, a najvažniji su statistika o učinku na terenu, njihova dob, pozicija, klub u kojem igraju, kvaliteta lige, jesu li u reprezentaciji i učinak u nacionalnom dresu, zatim novac isplaćen na transfere tog igrača u prošlosti i potencijalni transferi u budućnosti, marketinška vrijednost igrača...

Na kraju 2019. zanimljivo je bilo baciti pogled kako su vrednovani hrvatski nogometaši na svijetu odnosno koji su procijenjeni na najviše milijuna eura.

Na prvom mjestu je Marcelo Brozović (Inter) koji vrijedi 60 milijuna eura, nakon njega slijedi Mateo Kovačić (Chelsea) sa 45 pa Andrej Kramarić (Hoffenheim ) s 38 milijuna eura.

TOP 5 zatvaraju Anter Rebić (Milan) s 30 i Ivan Rakitić (Barcelona) s 25 milijuna eura, ali čije su tržišne vrijednosti u padu u odnosu na prije.

  • +5
Najvredniji hrvatski nogometaši na svijetu Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO GIOVANNINI

Među 10 najvrednijih Hrvata su još Ivan Perišić (Bayern) i Nikola Vlašić (CSKA) s 22 milijuna eura, pa Dejan Lovren (Liverpool) s 20 te Duje Ćaleta-Car (Marseille) s 18.

TOP 10 zatvara nekad najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić (Real Madrid) kojeg Transfermarkt procjenjuje tek na 15 milijuna eura, a isti iznos stoji i kod Šime Vrsaljka (Atletico M.), Josipa Brekala (Wolfsburg) i Marka Roga (Cagliari).

Najskuplji Hrvat na toj listi iz HT Prve lige je Bruno Petković (Dinamo) sa 13,5 milijuna eura i zauzima 15. poziciju.

Inače, najvredniji igrač svijeta po ovom portalu je Kylian Mbappe (PSG) – 200 milijuna eura, a iza njega su Raheem Sterling (Manchester City) i Neymar (PSG) sa 160.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…