REKORD ZA PAMĆENJE

Federerov nestvaran niz; može li Đoković tako dugo trajati?

21.05.2015 u 10:26

Bionic
Reading

Pred vratima je drugi 'grand slam' sezone, Roland Garros, uoči kojeg se izbacuju brojni statistički podaci i rekordi, ali jedan od njih izgleda nestvarno i u rukama je najtrofejnijeg tenisača današnjice Rogera Federera

Roger Federer je čovjek s najviše osvojenih grand slamova (17) te pobjeda na četiri najveća turnira (281) u povijesti ATP-ja, a u svojim rukama ima još jedan impresivan rekord koji će biti teško uloviti.

Taj podatak možda najbolje govori o nevjerojatnoj fizičkoj spremi Federera te o tome da tijekom svoje duge i uspješne karijere nije imao ozbiljnijih ozljeda koje bi ga spriječile da nastupi na Australian Openu, Roland Garrosu, Wimbledonu ili US Openu.

Ovogodišnji Garros bit će njegov 62 grand slam u nizu. Da, nije greška, Švicarac nije propustio nijedan od Australian Opena 2000. Na prvi pogled ovo izgleda neuhvatljivo iako ima još sjajnih nizova.

Njemu najbliže u toj statističkoj kategoriji zasad su dva umirovljena igrača, Južnoafrikanac Wayne Ferreira s 56 i Šveđanin Stefan Edberg s 54 nastupa zaredom.

Od aktivnih tenisača koji su u potjeri za Federerom čak su trojica Španjolca, Feliciano Lopez (53), David Ferrer (50) i Fernando Verdasco (48), te Čeh Tomaš Berdych (47), a svima smo ubrojili ovogodišnji Roland Garros.

Nakon njih, od aktivnih tenisača slijedi trenutačno onaj najbolji - Novak Đoković. Srbin se po prvi puta u glavnom ždrijebu grand slama pojavio na Australian Openu 2005. i od tada pa sve do sada nije propustio nijedan od četiri najveća turnira. Roland Garros će mu biti 42. grand slam u nizu i, bez obzira na tu strašnu seriju, Federer se čini nedostižan. Švicarac bi se trebao oprostiti od tenisa (u kolovozu će navršiti 34), a Đoković (u petak će proslaviti 28. rođendan) nakon toga ne bi smio pet godina propustiti nijedan grand slam da bi ga sustigao.

Roger ima najviše osvojenih grand slamova, ali drži i druge rekorde