GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Glavna opasnost za Hrvatsku vreba iz Eto'ove sjene

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Neupitno je da je Samuel Eto'o najveća kamerunska zvijezda u koju će biti uprte oči milijuna gledatelja diljem svijeta. Ali čovjek u kojeg se domaći navijači najviše uzdaju nije Eto'o, nego Vincent Aboubakar

Arthur Wandji

piše za portal Camfoot.com, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Kamerun. Pratite ga na Twitteru: @ArthurWandji


Za razliku od Eto'oa, 22-godišnji napadač nikad nije bio prvak Afrike, Europe, pa čak ni Francuske, gdje igra u skromnom Lorientu. No njegovi ovosezonski nastupi za tu momčad bili su spektakularni i priča se da će se uskoro preseliti u neki puno glamurozniji klub.

Aboubakar je još kao tinejdžer postao zvijezda u Kamerunu, gdje je do 2010. igrao za Cotonsport iz Garoue. Tog ljeta bio je u reprezentativnom kadru na SP-u u Južnoj Africi kao jedini igrač iz domaće lige – iako na turniru nije upisao ni jedan nastup, kupio ga je Valenciennes, gdje je proveo tri godine bez nekog velikog učinka.

Tek je prelaskom u Lorient njegov talent doista procvjetao: sezonu je završio kao treći strijelac lige sa 16 golova (i pet asistencija) i nekoliko nagrada za igrača utakmice. Bio je nominiran i za nagradu 'Marc-Vivien Foe', koja se dodjeljuje najboljem afričkom nogometašu u Francuskoj.

Čini se da je Lorientov trener Christian Gourcuff uspio izvući najbolje iz Aboubakara. 'Njemu je zaista važno da se dobro osjeća u momčadi', kaže Gourcuff. 'Odmah smo to primijetili – on mora biti pun samopouzdanja da bi igrao na svojoj pravoj razini.' Primijetio je to i kamerunski izbornik Volker Finke i zaigrao na kartu tetošenja još u veljači, kad je izjavio da će Aboubakar sigurno biti u momčadi za Brazil.

Radi se o jedinom igraču u reprezentaciji za kojeg se svaki navijač u Kamerunu slaže da mora biti u prvom sastavu. Aboubakar je zaista jako puno napredovao ove sezone i popravio svoju igru u gotovo svim elementima: brz je, zna s loptom i posjeduje ono što se u nogometu često zove 'predatorski instinkt'. U stožerima Meksika, Hrvatske i Brazila moraju biti svjesni da im od njega prijeti najveća opasnost – ako to ne znaju, mogli bi se jako neugodno iznenaditi.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji sa The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network

Kamerun tportal.hr