UISTINU ZADIVLJUJUĆE

Hajdukov presing je kao Torcidina pjesma – ne prestaje!

14.07.2013 u 13:39

  • +6

Zadar - Hajduk 1-5, 1. kolo MAXtv Prve lige

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Bionic
Reading

Vrlo rijetko na domaćim travnjacima imamo prilike vidjeti nešto uistinu zadivljujuće. Ono što smo od Hajduka vidjeli sinoć u Stanovima bilo je baš takvo. Hajdukov presing nije prestajao...

'Navika je druga priroda čovjeka', govorio je Tomislav Ivić kad je objašnjavao prednosti presinga na loptu. 'Potrebno je promijeniti mentalitet tima. Stalnim ponavljanjem treba stvarati navike, posebno mentalne, a manje fizičke i tehničke.'

Šjor Ivić sigurno bi bio zadovoljan da je sinoć mogao vidjeti Hajdukovu igru. Ako je netko sumnjao, sada postaje sve jasnije što je prošle sezone s ovim mladićima radio Mišo Krstičević, a sada to nadodrađuje Igor Tudor. Po preuzimanju momčadi, trener je ispalio da namjerava igrati 'kao Borussia Dortmund i Bayern', a sad postaje jasno i da to nije rekao tek tako.Hajdukovci igraju kao navijeni – napadaju loptu praktično po cijelom terenu i zajedničkim snagama, svi odjednom; kreću se u kompaktnim linijama i u trenutku prelaze u vrlo plitku formaciju.

Pri tome igraju presing na loptu kao da im je to doista prešlo u prirodu. Hajduk napada silnom žestinom pri 0-0, pri 0-2, pri 1-5, svejedno! Lomi, melje tempom koji suparnik ne može izdržati; Zadar je sinoć uspio parirati tek tridesetak minuta, a ostatak su utakmice njegovi igrači disali na škrge, udarali hajdukovce i postavljali im se u blok: uhvatiti ih nisu mogli.

Bijeli su stali na loptu možda na dvije minute tijekom cijele utakmice, a i to zato jer su Zadrani (koji su u međuvremenu ostali s desetoricom) tražili priliku za predah i nisu im je ni pokušavali uzeti. A onda, kad je lopta nekako ipak promijenila posjed, Splićani su opet sinkronizirano poletjeli terenom i zalijetali se i na ono što nisu mogli stići – Kouassi je umalo ostao bez svijesti kad se zabio u pomoćnog suca, a utakmica je odavno bila riješena...


Naravno, u Hajdukovoj igri postoji još sijaset nedostataka – od neiskustva i realnog manjka kvalitete u ovoj golobradoj momčadi, preko čestog gubljenja u tranziciji pa do dojma da svaki suparnički dolazak u zonu tridesetak metara od gola već predstavlja ozbiljnu frku. No Igor Tudor je toga svjestan i zato postavlja ovako visoki presing – time želi, kad god je moguće, sasjeći tu frku i prije nego što je počela, ali tako i skraćuje vrijeme potrebno za izgradnju vlastitih protunapada. Kad loptu oduzmu bliže suparničkom golu, brže i jednostavnije će do njega doći – to je osnovna logika i zato se ovakvom igrom može itekako nauditi i puno jačem suparniku. Tomislav Ivić je, uostalom, o presingu na loptu govorio kao o načinu igre kojim se može pobijediti bolji od sebe.

Ovo je ipak bio samo Zadar, iako Hajduku nikad u Zadru nije bio lako. Teško je očekivati da će dulje vrijeme u prvenstvu uopće moći držati korak s Dinamom, a u Europi će puno ovisiti o ždrijebu. No u jednoj ili dvije utakmice ovako neustrašiva i fanatično borbena momčad može napasti i pobijediti gotovo bilo kojeg suparnika. Već u Maksimiru je pokazala da se nikoga neće bojati – a to je i jedino što navijači od nje očekuju.

Čudesno je bilo za vidjeti kako je mladi Hajduk sinoć ušao u ritam Torcide: dok god ona navija, momčad ima pritiskati i napadati loptu. A Torcida ne prestaje, ni na trenutak.