BEZ SEMAFORA

Hoće li F1 vozači uskoro juriti ovim ulicama?

08.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Utrka Formule 1 ulicama New Jerseyja uz rijeku Hudson trebala bi se održati 2014. godine i biti jedna od najatraktivnijih u kalendaru.

Berniejev plan širenja F1 na Sjedinjene Američke Države dobro je počeo. Prošlogodišnja utrka u Austinu bila je pun pogodak, a staza prilično atraktivna s nekoliko vrlo zanimljivih zavoja. Reakcije američke i svjetske javnosti bile su pozitivne, posjeta dobra, pa bismo ovu utrku mogli još dugo gledati u elitnom automobilističkom natjecanju, na radost Ecclestonea koji silom želi pokoriti Ameriku, u kojoj je Formula 1 desetljećima u drugom planu, jer ljudi radije gledaju besmisleno kruženje ovalima NASCAR automobila.

S Austinom plan prvog čovjeka Formule 1 za američko tržište nije završen. On želi Amerikancima dati istinski spektakl, a to bi bila jedna luda ulična utrka. Takva se trebala već 2013. godine održati ulicama New Jerseyja, uz rijeku Hudson s pogledom na nebodere Manhattana. Koliko bi staza bila atraktivna svjedoči i sljedeći video, koji nas vodi ulicama na kojima bi se vozila sama utrka.

Ulice New Jerseyja na kojima bi se vozila utrka

Naravno, 5.2 kilometara dugačka staza na sam F1 vikend ne bi bila ni slična onome što smo mogli vidjeti u videu. Ne bi bilo ni semafora ni zaustavljanja pješacima niti ulične rasvjete, dok bi sigurnosne ograde bile posvuda, ulice bi bile maksimalno proširene i osigurane.

Staza bi nakon svih preinaka i prilagođavanja sigurnosnim standardima Formule 1 zapravo trebala izgledati ovako:

F1 staza New Jersey simulacija

Nažalost, ideja Berniejevog uličnog američkog spektakla naišla je na probleme. Zbog kašnjenja s radovima na stazi te nedobivanja svih potrebnih dozvola na vrijeme, utrka je s 2013. godine prebačena na 2014. Očito je da postoje i financijski problemi u samoj organizaciji, jer potrebno je osigurati oko 100 milijuna dolara da bi neki grad uopće mogao imati utrku, a taj je novac teško vratiti.

Ipak, guverner New Jerseyja Chris Christie vjeruje da bi utrka imala odličan ekonomski odjek, a zarada bi mogla premašiti potrebnih 100 milijuna dolara, što bi zadovoljilo sve strane. A kad jedan visokorangirani političar tako kaže, onda imamo razloga za optimizam. Ulična jurnjava F1 bolida uz rijeku Hudson mogla bi zaista i zaživjeti.