Toni žižić mvp

Hrvat kojeg se izbornik odrekao uz čudno objašnjenje uništio bogati turski klub i osvojio prvi trofej pa rekao što zaista misli o našoj košarci!

29.09.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaš Ante Toni Žižić, koji odlukom izbornika hrvatske reprezentacije Damira Mulaomerovića nije igrao na nedavno završenom Eurobasketu, oduševljava igrama u dresu turskog Anadolu Efesa

Već u prvim službenim utakmicama u novoj sezoni 25-godišnji Ante Toni Žižić, nekadašnji centar Cibone, pokazao se kao veliko pojačanje u aktualnom prvaku Europe.

U turskom Superkupu, koji službeno nosi naziv 'Predsjednički Kup', Anadolu Efes nadigrao je Fenerbahče 71:62 za prvi trofej ove sezone. A Žižić je osvojio titulu MVP-a utakmice zahvaljujući učinku od 25 koševa, pet skokova i jedne asistencije.

Nakon što se vratio iz NBA lige ovo je mladom hrvatskom centru Žižiću bio treći klupski trofej u karijeri nakon Kupa i Liga kupa s Maccabijem, u kojem je igrao zadnje dvije sezone.

No sjajni centar – usprkos činjenici što je igrao i u NBA ligi te se dokazao u dresu Maccabija u Euroligi - nije se našao na popisu hrvatske reprezentacije na Eurobasketu. Hrvatska je ispala u osmini finala od Finske, a baš u toj utakmici zbog ozljede nije mogao puno igrati jedini pravi centar Ivica Zubac.

'Što se tiče Žižića, to je sjajan igrač i sjajan momak, no on i Zubac su isti profil igrača. Moja je odluka da u ovom trenutku dam prednost Zupcu. Na poziciji petice ćemo imati tri profila igrača - tu je i Matković, koji je budućnost naše reprezentacije i koji će biti nositelj bez obzira bio izbornik ja ili netko drugi. I tu je, naravno, Šarić, s kojim možemo u toj nekoj varijaciji košarke napadati na različite načine, ali i braniti se', rekao je uoči odlaska na Eurobasket izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Damir Mulaomerović.

Tada se to možda nekima činila logična odluka, ali s druge strane ne voditi na Eurobasket centra takve kvalitete je – čudno.

Nakon što je uzeo prvi trofej s Anadolu Efesom Žižić je između ostalog rekao nekoliko riječi o reprezentaciji i novom neuspjehu. Jer četvrtfinale je bilo tako blizu… Usput se dotakao i Srbije, koja je ispala već u osmini finala od Italije.

'Žao mi je naših igrača... Znate, već nekoliko godina ne uspijevamo ostvariti dobar rezultat. Mislio sam da je ovo prilika, ali nismo izborili dobar plasman. Čitao sam intervju s Jokićem, rekao je da ljude ne zanima košarka, nego samo osvajanje medalja. I Hrvatska ima takav mentalitet', kazao je Jokić novinarima, dodavši:

'Nažalost, ljudi su izgubili interes za košarku. Svake godine situacija u hrvatskoj košarci je sve lošija.'

A te riječi dovoljno govore. Pitanje je samo hoće li se Žižić nakon nepravde koja mu je napravljena odazvati na sljedeću akciju reprezentacije. Jer, kako god se okrene, učinjena mu je nepravda i nikada nećemo znati koliko bi Hrvatska daleko dogurala da je igrao ovako kao u dresu Efesa.

  • +11
Hrvatska - Finska, osmina finala EuroBasketa 2022. Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER