revolucija u vaterpolu

Hrvatska će u Srbiji igrati najjači turnir u povijesti vaterpola po novim pravilima. Evo o čemu se radi

17.10.2024 u 22:31

Bionic
Reading

Srbija će biti domaćin kvalifikacijskog turnira za Svjetski kup u vaterpolu. Novi Sad će ugostiti najbolje svjetske reprezentacije, osvajače medalja s Olimpijskih igara u Parizu.

Novi Sad je dobio organizaciju kvalifikacijskog turnira za SK, 12 reprezentacija iz A divizije igrat će od 6. do 11. siječnja 2025. Po tri ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a pobjednici će ići izravno u četvrtfinale, dok će se ostali boriti za preostala četiri slobodna mjesta.

Osim Srbije, sudjelovat će Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Mađarska, Španjolska, Italija, Grčka, Crna Gora, Francuska, Rumunjska, Gruzija i Japan. Na završni turnira SK-a, koji će se održati u Berlinu ili Bukureštu, ide šest momčadi iz prve Divizije, uz dvije ekipe iz druge.

Što se tiče završnog turnira Svjetskog kupa, dvije prvoplasirane ekipe će se kvalificirati za Svjetsko prvenstvo 2025. u Singapuru. Mjesto su već osigurale zemlje koje su bile na postolju na Olimpijskim igrama - Srbija, Hrvatska i Sjedinjene Američke Države.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo igrat će se po eksperimentalnim pravilima. Teren će se smanjiti s 33 na 25 metara, napad će trajati 25 umjesto 30 sekundi, a drugi napad će trajati 15 umjesto 20 sekundi. Također, isključeni igrač moći će se vratiti nakon 15 sekundi, a izbornici će imati pravo tražiti challenge.