viza za oi 2020.

Hrvatska i izbornik Červar u teškoj situaciji: Ovo je najgori mogući scenarij!

22.01.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija doživjela je nakon Brazila poraz od domaćina Njemačke u drugom krugu na Svjetskom rukometnom prvenstvu te će se, ako bude sreće, boriti za mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što je bio i primarni cilj uoči odlaska na ovo veliko rukometno natjecanje

Nakon pet pobjeda u skupini B, ali i prenošenja četiri boda u sljedeću fazu natjecanja, svi smo vjerovali kako se Hrvatska može uključiti u borbu za neku od medalja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

I u tim trenucima smiješnima su nam se činile najave kako je primarni cilj Červarove družine na Svjetskom prvenstvu, kojem su domaćini Njemačka i Danska, izboriti kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

No onda se Hrvatskoj dogodila 'crna rupa' protiv Brazila i šokantni poraz 26:29, potom i sudačko nepoštenje, koje je kumovalo porazom od domaćina Njemačke 21:22, zbog čega je u samo dva dana s vrha skupine I pala na četvrto mjesto te maksimalno zakomplicirala ostvarenje i tog primarnog cilja.

Pred izbornikom Červarom je težak posao. Prvo treba dočekati kaznu IHF-a zbog žestokog prozivanja sudaca, pa je uopće upitno hoće li smjeti voditi utakmicu protiv Francuske (srijeda, 18 sati). Međutim, dok se čeka odluka IHF-a, Červar mora smisliti kako će nadomjestiti najboljeg hrvatskog igrača Luku Cindrića i zaustaviti Francusku.

Jer protiv Francuske, aktualnog svjetskog prvaka, Hrvatska mora osvojiti barem jedan bod kako bi ostala u borbi za plasman od petog do osmog mjesta.

Ovdje je važno napomenuti da na rukometni turnir Olimpijskih igara direktan plasman ostvaruje samo svjetski prvak, dok momčadi plasirane od drugog do sedmog mjesta imaju garantirana mjesta na tri kvalifikacijska turnira.

Ako Hrvatska pobijedi Francusku....

  • Červarova će momčad imati šest bodova i, neovisno o ishodu dvoboja Španjolske i Njemačke, osvojit će treće mjesto, samim time i borbu za peto mjesto.

Ako Hrvatska remizira s Francuskom....

  • Hrvatska će imati pet bodova, ali njezin plasman ovisi o ishodu utakmice Njemačke i Španjolske. U tom slučaju navijamo za Nijemce, da Španjolci ostanu na četiri boda, a odgovarao bi nam i remi - jer Hrvatska bi u tom slučaju imala jednak broj bodova (pet), ali je bolja u međusobnom ogledu te bi bila treća u skupini i opet bi se borila za peto mjesto.
  • Pobijedi li Španjolska, Hrvatska će biti četvrta i igrat će (najvjerojatnije protiv Mađarske) za sedmo mjesto, odnosno posljednje koje vodi u kvalifikacije.

Ako Hrvatska izgubi od Francuske...

  • Červarova momčad ostaje na četiri boda i u potpunoj je drami! Jer tada ovisi i o ishodu dvoboja Njemačke i Španjolske, ali i rezultatu utakmice između Brazila i Islanda. Pobijede li Španjolci (ili izvuku remi s Njemačkom) te svladaju li Brazilci Islanđane, Hrvatska pada na peto mjesto u skupini i ostaje bez borbe za mjesto u kvalifikacijama za olimpijski turnir.
  • Pobijede li Brazilci Islanđane, a Španjolci izgube od Njemačke, zatvorit će se krug od tri reprezentacije, a u njemu najlošije stoje Brazilci. Hrvatska bi u tom slučaju zadržala četvrto mjesto i borila bi se za sedmo mjesto koje vodi u kvalifikacije za OI.

Utakmice za plasman od petog do osmog mjesta na rasporedu su u subotu 26. siječnja - za sedmo mjesto u 17.30 sati, a za peto mjesto u 20.30 sati.

Dakle, sve je jasno. Želi li Hrvatska izboriti barem kvalifikacije za OI, najbolje bi bilo kada bi u srijedu svladala Francusku.

Ali Hrvatskoj ostaje ipak još jedna mogućnost. Ukoliko, ne daj Bože, sada ostane bez mogućnosti boriti se za te kvalifikacije, do Tokija se može preko Europskog prvenstva koje će sljedeće godine organizirati Austrija, Norveška i Švedska, no tada moramo postati kontinentalni prvaci.

Svjetsko prvenstvo
Skupina E
ŠpanjolskaBrazil36:24
NjemačkaHrvatska22:21
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Njemačka43107
2.Francuska43107
3.Španjolska42024
4.Hrvatska42024
5.Brazil41032
6.Island40040
Sljedeće utakmice
23.1.BrazilIsland
23.1.FrancuskaHrvatska
23.1.NjemačkaŠpanjolska
Skupina F
ŠvedskaNorveška27:30
DanskaEgipat26:20
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Danska44008
2.Švedska43016
3.Norveška43016
4.Mađarska41123
5.Egipat40131
6.Tunis40040
Sljedeće utakmice
23.1.TunisEgipat
23.1.NorveškaMađarska
23.1.DanskaŠvedska