dalić riješen briga

Imao je priliku za ispriku, ali Kalinić nastavlja u istom smjeru i s istim stavom

26.08.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu prošlo je 40-ak dana, a izbornik Dalić, kojeg je predsjednik HNS-a Davor Šuker uvjerio u ostanak na klupi, pred novim je zadacima. Uskoro kreće Liga nacija, mora uigravati novi sastav i tražiti igrače koji će u sljedeće dvije godine voditi Hrvatsku prema završnici Europskog prvenstva

Nakon srpanjskog ludila zbog veličanstvenog rezultata hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu došlo je lagano zatišje u kojem se govorilo o statusu izbornika Dalića, a i čitale oproštajne poruke reprezentativnih ikona - Vedrana Ćorluke, Danijela Subašića i Marija Mandžukića.

Ipak, vrijeme prolazi, a pred reprezentacijom su nove obveze. Na svu sreću, Šuker je uspio uvjeriti Dalića u ostanak na izborničkoj klupi, ponudivši mu novi, kako je sâm rekao, ugovor sa 'svjetskim primanjima'. Neki špekuliraju o iznosu od 800.000 do milijun eura godišnje.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No tijekom svojih posljednjih izlaganja, nakon duže medijske šutnje, predsjednik HNS-a Davor Šuker dotaknuo se i situacije oko Nikole Kalinića, igrača koji se u Rusiji drznuo dirati u hijerarhiju i tražio određene privilegije, odnosno da bude u prednosti pred nekim drugim reprezentativcima. No koliko god imao visoko mišljenje o sebi i svojim mogućnostima, što kao sportaš i mora imati, ipak je trebao biti obazriviji i ostaviti izborniku pravo da određuje tko će kada i koliko igrati. Tim prije što je Dalić o svakom igraču vodio računa i znao procijeniti koliko mu tko u kojoj utakmici može koristiti.

U intervjuu za 'Večernji pressing' Igora Štimca, Šuker je ovako komentirao odnos na relaciji Dalić - Kalinić.

'Žao mi je, jer i ja sam bio igrač, kada nekome oduzmeš medalju. I ne znam je li Kalinić računao na više utakmica. Je li se moglo još više kroz priču, još više kroz neke utakmice? Igrali smo protiv Perua, protiv Meksika, protiv Brazila prekrasne utakmice. Je li imao više šanse, to prepuštam njemu i izborniku. Vidjet ćemo u budućnosti što će se dogoditi. Svaki igrač nam je bogatstvo.'

U sličnom smjeru o tom je slučaju još tijekom SP-a u Rusiji, kada je izjavio da mu je to najveća mrlja u karijeri, govorio i izbornik Dalić. Ostavio je mogućnost Kalinićeva povratka u reprezentaciju, no pod uvjetom da se napadač madridskog Atletica - ispriča.

Međutim, kako Večernji list doznaje od osobe bliske ovom Solinjaninu, njemu to ne pada na pamet. Ne znamo iz kojih razloga. Možda bi mu netko iz najbliže okoline, posebno nogometnog okruženja, ipak trebao objasniti da on nije ni Cristiano Ronaldo ni Antoine Griezmann, pa ni Andrej Kramarić, te da mora imati zagarantirano mjesto u reprezentaciji.

I vjerujemo da i Ivan Santini i prvi put pozvan u A reprezentaciju Marko Livaja u ovom trenutku u reprezentaciji mogu pružiti apsolutno više nego Kalinić, jer dečki igraju puno, često, a što je jednako važno - i zabijaju.