UEFA I VLADA RH

Ipak ništa od sastanka Platini - Milanović: Što je pravi razlog?

14.03.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Iako je Zdravko Mamić na prošlotjednoj Skupštini HNS-a javno zamolio premijera Zorana Milanovića da primi Uefinu delegaciju koja će se 18. ožujka pojaviti u Zagrebu, od tog susreta vjerojatno neće biti ništa. Barem ne na toj razini

Naime, prošlotjedna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj su se skupili predstavnici tri interesne strane - Uefe, HNS-a i MZOS-a, raspuštena je u disonantnim tonovima. HNS je zatražio podršku Uefe u borbi 's marginalnim huliganskim skupinama', Uefa je pak opasno zaprijetila hrvatskoj Vladi izbacivanjem hrvatskog nogometa s međunarodnih natjecanja, dok su iz MZOS-a objasnili kako su njihove akcije - svrsishodne i da trenutačna vlast čini sve kako bi se huliganizam iskorijenio.

No s dvije hrvatske adrese upućene su i dvije krive informacije. Naime, Zdravko Mamić izjavio je: 'Preklinjem i klečim pred premijerom da primi delegaciju Uefe', a doministar Petar Skansi pak replicirao: 'Gospodin Mamić je očito neinformiran, jer je susret premijera Milanovića i Michela Platinija dogovoren za 18. ožujka.'

Damir Vrbanović
Zdravko Mamić očito se zbunio jer nikad nije spominjano da će se Michel Platini pojaviti u Zagrebu 18. ožujka

No pet dana prije dogovorenog sastanka, izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović potvrdio je kakav i na kojoj razini je dogovoren radni sastanak.

'Zdravko Mamić očito se zbunio, jer nikad nije spominjano da će se Michel Platini pojaviti u Zagrebu 18. ožujka, već je predsjednik Uefe na našoj proslavi 100. rođendana Saveza izrazio želju da dođe u Zagreb na utakmicu između Hrvatske i Srbije. Dakle, sasvim sigurno Platini na taj sastanak ne dolazi. U ponedjeljak će na sastanak u Uefinom izaslanstvu stići Ukrajinac Grigorij Surkis, Slovak František Laurinec, Nizozemac Mark Timmer te Englez, jedan od direktora u Uefi, Alasdair Bell. S druge strane bit će ministri u Vladi RH Željko Jovanović te Ranko Ostojić', kazao je Vrbanović za tportal.hr.


Dakle, od sastanka na najvišoj razini, Milanović - Platini, neće biti ništa. Prema tome, i dalje će u zraku ostati zašto se Michel Platini, između zemalja u kojima su nasilje i huliganizam puno zastupljeniji, poput Njemačke, Rusije, Poljske, Nizozemske, primio baš Hrvatske i na njoj trenira strogoću. Neki su razlog pronašli i u akciji daruvarskog suca Brune Marića, koji od Uefe traži odštetu te Platinija pokušava privesti na općinski sud u Daruvaru zbog optužbi da je sudjelovao u namještanju rezultata.

'Vjerujte mi, Platini o tom slučaju ništa ne zna, a kamoli da vodi brigu o tome. A sad, hoće li se pojaviti na sudu u Daruvaru, ne mogu znati. Iako mi se to čini teško izvedivim', zaključio je Damir Vrbanović. 

Što je pravi razlog, možemo samo nagađati.