FIFA_SP_2018.svg

DALIĆEV POMOĆNIK OTVORENO

Ivica Olić otkrio je što je najjače oružje ove Hrvatske i što bi moglo biti presudno!

Bionic
Reading

Ivica Olić u igračkoj je karijeri nastupio na čak tri svjetska prvenstva, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Njemačkoj te u Brazilu 2014. godine. Sada je na SP-u u Rusiji po prvi puta u karijeri u ulozi pomoćnog trenera i sudeći prema viđenom u njega izbornik Zlatko Dalić ima ogromno povjerenje

Tijekom svoje bogate igračke karijere, u kojoj je upisao i 104 nastupa u dresu hrvatske reprezentacije, te zabio 20 golova, Ivica Olić bio je jedan od simbola upornosti i srčanosti. Danas ima potpuno drukčiju ulogu koja je za njega svakako nešto potpuno novo:

'Velika je razlika biti dio stručnog stožera ili ekipe. Mislim da kao igrač puno manje analiziraš i gledaš utakmica. Više razmišljaš o drugim stvarima, kako ćeš ti odigrati, kako ćeš na terenu reagirati. Sad, kad sam dio stožera, onda razmišljaš kako će cijela ekipa reagirati'.

Kakav je konkretno Vaš zadatak; detaljno analizirati protivnika ili uočavati nedostatke u našoj igri?

'Pa sve spomenuto. Mi smo po tom pitanju dosta fleksibilni. Imamo ljude koje smo zadužili da nam gledaju, odnosno analiziraju moguće protivnike. I to je bilo puno jednostavnije dok smo znali protivnike u skupini. Kad smo nakon dva kola osigurali plasman u osminu finala, počeli smo razmišljati o tome s kime bismo mogli igrati, da li Francuska, da li Danska, pa smo na sve njihove utakmice slali naše ljude. I mi sami smo se, kada smo dobili Dance, ovih dva, tri dana bacili na analiziranje sljedećeg suparnika. Ipak, najvažnije je da mi svi međusobno puno pričamo i zajednički analiziramo'.

Kad već tako dobro poznajete Dance, onda sigurno znate gdje su dobri, a gdje loši?

'Ukratko rečeno, radi se o jednoj jako kompaktnoj ekipi. Nešto slično Islandu, ali s puno više kvalitete. To je nogomet koji se bazira na čvrstom obrambenom bloku, što potvrđuje i taj njihov niz od 18 utakmica bez poraza. I kad se pogleda, primili su jako malo golova. Doduše, nisu puno ni zabijali. A to sve su potvrdili i na ovom svjetskom prvenstvu. Pokazali su da su jako čvrsti, da protivniku daju jako malo prostora za stvaranje šansi. Neke igrače i osobno poznajem, posebno njihovog stopera Simona Kjaera, s kojim sam se sprijateljio dok smo bili suigrači u Wolfsburgu. Tako da znam da imaju kvalitetne igrače u obrani, ali u napadu im se sve vrti uglavnom oko njihovog najbolje igrača Christiana Eriksena, koji je u svakom trenutku, kada je u prilici, gleda kako šutnuti i pogoditi gol. A to radi jako dobro. O manama u ekipi ne bih sada pričao. Ali sigurno je jedno: čeka nas jako teška i tvrda utakmica i treba biti jako strpljiv, pokušati što više mijenjati strane i na taj način umarati protivnika i dočekati svoju šansu. Sljedeći cilj nam je proći u sljedeću fazu natjecanja, pa ako treba, moramo imati snage i za 120 minuta ili penale. To sve treba imati na umu i nadam se da će naši igrači biti fokusirani kao u svim dosadašnjim utakmicama. Ne sumnjam da ćemo mi stvoriti naše prilike'.

Znali su dečki zaustaviti Lea Messija. Valjda će znati i Christiana Eriksena?

'Ja bi rekao da su njegove kretnje jako dobre, ulazi u prostor između linija, a njegovi suigrači u svakom trenutku gledaju i traže njega, baš kao što su i Argentinci tražili Messija. Danci znaju da je on igrač koji ima 'vic', ima ideju. Puno se kreće, on je njihov motor, ali ne smijemo zaboraviti ni ove druge. Imaju ekipu koja jako dobro radi taj blok. Dakle, tipično skandinavski, i zato moramo biti jako oprezni, i ne orijentirati se samo na Eriksena'.

Kakav je iskreno Vaš osjećaj, tko bi od naših igrača mogao iskočiti, tko bi mogao riješiti utakmicu? Je li to možda vaš Slavonac Mario Mandžukić?

'Po meni je upravo Mandžukić pokrenuo tu našu dobru seriju, jer prvi gol protiv Nigerije zapravo je njegov. Tako da je Mandžo, po meni, zasad odigrao sjajno. Jako puno radi za ekipu, i to jest naše najjače oružje. Ta raznolikost, jer imamo šest, sedam igrača koji mogu riješiti utakmicu. To smo i do sad dokazali da nas protivnik jako teško može pročitati. Možemo zabiti i iz prekida, imamo odlične izvođače slobodnih udaraca, imamo dobar napadački arsenal, skok nam je jaka strana. Kao ekipa smo pokazali da stojimo jako dobro na terenu i ja bih volio da tako i ostane. I ukoliko budemo imali takav pristup, kao u prethodne tri utakmice, ja sam siguran da ćemo, unatoč tom njihovom bloku stvoriti šanse i neke od njih realizirati'.

  • +37
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Island Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U reprezentacije ste prvi puta zaigrali 2002. godine i prošli ste puno generacija ali i izbornika. U čemu je ključ uspjeha ove generacije?

'Rezultat je taj koji usmjeri raspoloženje u ekipi. Došli smo na svjetsko prvenstvo svjesni svoje snage. Međutim, prije prve utakmice osjetiš kako dolazi ta pozitivna nervoza, ali ta prva utakmica je ključ za sve ono što slijedi. Dobar rezultat stvara pozitivnu atmosferu. Ta druga utakmica i pobjeda protiv Argentine, koja nas je odvela u drugi krug, dala nam je još tu dodatnu snagu. I sad su igrači puni samopouzdanja, vjeruju u sebe, pokazali su da mogu igrati onako kako znaju. Pa mi imamo igrače koji igraju ključne role u top-klubovima. To je naše bogatstvo. A također je jako važno, svi su zdravi i odmorni čekamo ovu utakmicu protiv Danske'.

  • +19
Roščino: Trening hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nije samo rezultat taj koji nosi sve ovo. Jer izbornik Zlatko Dalić je, unatoč neugodnoj situaciji, koja bi kod nekog drugog izbornika narušila atmosferu, a mislim tu na izbacivanje Nikole Kalinića iz kampa, zadržao vjeru i optimizam među igračima?

'Tako je od prvog dana kada je došao. I odmah je krenuo razgovarati s igračima, non-stop priča s njima i na atmosferi se dugo radilo. Ali ja govorim o ovome, kada smo došli ovamo. Mi smo došli s dobrom atmosferom, s obzirom kakve smo imali turbulentne kvalifikacije. I na koji smo način kroz play-off otišli na svjetsko prvenstvo. Sve te naše utakmice, pa i ona turneja u SAD-u bile su prilika da se ekipa zbliži, da ih se uvjeri kako imaju kvalitetu i da ih uvjerimo kako mogu napraviti velike stvari na svjetskom prvenstvu'.

Prvi cilj je bio prolazak skupine. A sada?

'Sad nam je cilj proći osminu finala i plasirati se u četvrtfinale. Nećemo ići predaleko. Idemo prvo pobijediti Dansku, pa tek onda razmišljati o sljedećem protivniku i Sočiju. Danska nam je u fokusu. Nije mala stvar što smo dosad napravili, ali gledajući ove dečke, kako igraju, bilo bi stvarno šteta da na ovom stanemo', završio je Ivica Olić ovaj za tportal.

  • +16
Hrvatski reprezentativci odradili su zadnji trening u Roščinu uoči odlaska u Nižnji Novgorod na utakmicu protiv Danske Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal