ronaldo tek treći

Je li moguće da najbolji hrvatski nogometaši ovako malo vrijede u odnosu na najbolje?

10.05.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Nogometna sezona bliži se kraju, a u većini liga znaju se i novi (stari) prvaci. Doduše, ostaje otvoreno pitanje tko će ponijeti i naslov najboljeg kluba Starog kontinenta, ali i koja će reprezentacija postati najbolja na svijetu. A to su sve uvjeti koji će diktirati i cijenu igrača na nogometnom tržištu

Posljednjih dama medijski prostor, u nedostatku pravih i konkretnih informacija, prepun je najava senzacionalnih transfera. Od Salahove prodaje iz Liverpoola u Real, preko Neymarovog povratka u španjolsku La Ligu - naravno, također u Real Madrid, pa Lewandowskog, Harryja Kanea...

Spominje se i transfer Cristiana Ronalda, Karima Benzeme, Garetha Balea, no sve su to zasad samo špekulacije u kojima ima tek logičnog razmišlanja, s obzirom na to da najveće momčadi trebaju osvježenja i 'novu krv'.

Međutim, ono što svi koji prate nogomet znaju jest činjenica da se u godini velikih natjecanja, posebice svjetskog prvenstva, s kupovinom igrača kreće kasnije, jer baš svjetsko prvenstvo može biti najbolji pokazatelj njihovih mogućnosti te kako reagiraju pod najvećim pritiskom.

  • +2
Neymar Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sjetimo se samo transfera Jamesa Rodrigueza u madriski Real, a kojem je svakako doprinio najljepši gol mundijala u Brazilu.

Prema Transfermarktu, portalu specijaliziranom za kretanja na nogometnom tržištu, sastavili smo popis trenutno najvrednijih igrača, ali i kako hrvatski igrači kotiraju na tom popisu.

Zanimljivo, iako ga već tjednima nema na terenima, a upitno je i u kakvom će stanju biti na SP-u, Neymar je na vrhu s Lionelom Messijem. Obojica su procijenjeni na 180 milijuna eura. Međutim, prošle godine PSG je za Neymara izdvojio 222 milijuna eura, što bi moglo sugerirati da je Neymarova vrijednost u padu. Ali ionako tržište određuje cijenu, pa bi vrtoglavih 260 milijuna, koliko je navodno Real pripremio, bio novi rekrod.

  • +11
Lionel Messi - zvijezda Barcelone i argentinske reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zanimljivo, Cristiano Ronaldo u odnosnu na Messija i Neymara vrijedi 'pišljivih' 120 milijuna eura, odnosno 60 milijuna manje. Uz Portugalca, na isti su iznos procijenjeni Kylian Mbappe - s time da je Francuz mlađi čak 12 godina, te Harry Kane. Ni Englez nije 'prestar', pa je za očekivati da će cijena ovog dvojca, posebno ako bljesnu na SP-u dodatno porasti.

Treću vrijednost - od 110 milijuna eura - ima Kevin De Bruyne, ali njega se zasad ne spominje u nikakvom kontekstu odlazaka. A zašto i bi, kad u Manchester Cityju ima velika primanja, i status najveće zvijezde.

Što se hrvatskih nogometaša tiče, na popisu 500 najvrednijih na svijetu tek je 12 hrvatskih igrača, a među njima je i Christian Pulišić, Amerikanac s hrvatskom putovnicom.

Kako kotiraju Hrvati?

Uvjerljivo najvredniji Hrvat je Ivan Rakitić, veznjak Barcelone, koji jeprocijenjen na 50 milijuna eura. U Valverdeovoj momčadi ima zajamčeno mjesto u prvoj momčadi, ali s klubovima tog nivoa - nikad se ne zna. Jer postoji nekoliko klubova koji bi željeli našeg reprezentativca. Prije svih - engleski velikani, a ako oni odluče platiti željeni iznos, nije nemoguće da Rakitić postane i najskuplji hrvatski nogometaš.

  • +13
Ivan Rakitić - zvijezda Barcelone i hrvatske reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iza 'Rakete', s procijenomna 45 milijuna eura nalazi se Christian Pulišić, Amerikanac s hrvatskom putovnicom, ali koji je za reprezentaciju izabrao SAD.

Iako svi znamo koliko je Luka Modrić važan kotačić momčadi madridskog Reala, istog onog koji u Kijevu 26. svibnja može postati prvi klub s tri uzastopna naslova u Ligi prvaka, onda nas procjena na 'samo' 40 milijuna eura čudi. Jer nebrojeno smo puta čitali da Real igra samo kada igra i Modrić, proglašavan je najboljim veznjakom La Lige, bio je dva puta u Fifinoj momčadi godine. I što još više čudi, čak 11 Realovih igrača vrednije je od Modrića.

Uz bok Modriću je i Ivan Perišić, veznjak milanskog Intera, koji je sezonu odigrao u izdanju toplo-hladno', ali koji na svim velikim natjecanjima 'eksplodira'. Zato smo uvjerenja da će nakon SP-a u Rusiji, njegova vrijednost s 40 milijuna otići kudikamo više. Nakon što je objavljena ova lista mnogi se analitičari pitaju je li moguće da najbolji hrvatski nogometaši ovako malo vrijede u odnosu na najbolje?

A evo i preostalih osam hrvatskih nogometaša na listi 500 najskupljih.

  • 165. Mateo Kovačić (24 godine) - Real Madrid - 30 milijuna eura
  • 215. Šime Vrsaljko (26) - Atletico Madrid - 25 milijuna eura
  • 319. Mario Mandžukić (31) - Juventus - 20 milijuna eura
  • 326. Marcelo Brozović (25) - Inter Milano - 19 milijuna eura
  • 379. Dejan Lovren (28) - Liverpool - 17 milijuna eura
  • 390. Nikola Kalinić (30) - AC Milan - 16 milijuna eura
  • 423. Marko Pjaca (23) - Juventus/Schalke - 15 milijuna eura
  • 471. Andrej Kramarić (26) - Hoffenheim - 15 milijuna eura